Jan van der Wal 70 jaar organist

Foto: Gretha Kruize

TER APEL – Op Paaszondag 30 maart heeft de Kloosterkerkgemeente na afloop van de dienst gevierd dat vaste organist Jan van der Wal 70 jaar (jawel 70) het orgel bespeeld. Een feit waaraan we natuurlijk niet zomaar voorbij kunnen gaan.

Zeventig jaar, en dan ga je even terugrekenen….hoe oud is Jan? Ja, dat betekent dat hij al erg jong is begonnen. Met de paplepel ingegeven, zoals dat heet, toen hij als kleine jongen zijn moeder hoorde spelen in de kerk. In een gezin met nog 7 kinderen, kreeg Jan toch een aantal jaren les. Best knap voor die tijd zo vlak na de oorlog.

Zijn eerste dienst was bij de Evangelisch Lutherse gemeente in Utrecht. Ook toen zaten gemeenten al te springen om een organist, de broer van Jan speelde al, dus Jan moest zelf ook aan de bak.

Nu is Jan als volwassen man niet erg groot, maar als puber zal dat helemaal moeilijk geweest zijn, omdat hij niet eens met z’n voeten bij de pedalen kon. En het is hem gelukt! Sindsdien is Jan kerkorganist geweest.

Samen met Francisca en hun gezin, hebben ze op veel plekken in het land gewoond en ook daar bespeelde Jan het orgel, soms 3x op een zondag. Op de fiets van Sauwerd naar Leens, door weer en wind. En op maandag weer “gewoon” voor de klas.

En nu is Jan alweer zo’n 14 jaar vaste organist in de Kloosterkerk. We genieten altijd van zijn spel, met name de stukken die hij weloverwogen uitzoekt voor na de overdenking.

Alle reden dus om Jan in het zonnetje te zetten! Hij werd door de voorzitter Bert Bos verblijd met een Erepenning van de PKN, met de daarbij behorende oorkonde.

Chapeau Jan en van harte met dit “Platina” jubileum!

Ingezonden door Gretha Kruize

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.