Sterke eindsprint van Janick Lanting bij halve finale NK dammen

Foto: Geert Lubberink

HOOGEVEEN, WINSCHOTEN – De 17-jarige Janick Lanting uit Bad Nieuwschans zorgde zaterdag voor een sterke eindsprint bij de halve finale dammen in Hoogeveen.

Zaterdag 30 maart werden in buurthuis “Het Knooppunt” in Hoogeveen de resterende 4 ronden in de halve finale om de NK-titel dammen voor junioren afgewerkt. Het begon overigens op zaterdag 23 maart met 5 ronden in dezelfde locatie, onder een speeltempo van “Fischer 20 + 10”, waarbij de spelers een zogenaamd rondtoernooi afwerkten. Winnaar werd Matheo Boxum uit Emmeloord, 2e Siebe Kortleven uit Dedemsvaart, 3e Roland Kreeft uit Hoogeveen en 4e plaatsgenoot Sytze Spijker. Deze vier hebben zich geplaatst voor de finale, die traditioneel plaats vindt in Westerhaar van 29 april t/m 4 mei. De 17-jarige Janick Lanting uit Bad Nieuwschans verraste zaterdag vriend en vijand met een sterke eindsprint van 6 punten uit 4 partijen. Dit ook nog tegen de 4 koplopers. De andere ½ finale speelde zich af in Wageningen, waarbij Alex Poliakov, Emre Hageman, Alexei Ovsyanko en Daniël Boxum zich eveneens plaatsten voor de finale. Bij de acht geplaatste spelers voegt zich nog de kampioen van vorig jaar, namelijk Simon Harmsma uit Wageningen, toe. Tenslotte wordt de groep gecompleteerd tot 12 spelers met een “keuzeplaats”, die wordt bepaald door de KNDB.

Eindstand halve finale in Hoogeveen

 1. Matheo Boxum, Emmeloord 15 pnt
 2. Siebe Kortleven, Dedemsvaart 13 pnt
 3. Roland Kreeft, Hoogeveen 12 pnt
 4. Sytze Spijker, Hoogeveen 11 pnt
 5. Renco Oostindjer, Hoogeveen 9 pnt
 6. Sander Staal, Groningen 8 pnt
  Janick Lanting, Bad Nieuweschans 8 pnt
 7. Nick Bolks, Hoogeveen 6 pnt
 8. Bart Jan Kortleven, Dedemsvaart 6 pnt
 9. Yneke Goerres, Oldeboorn 2 pnt

Sterke juniorengroep
De halve finalegroep bij de junioren had in Hoogeveen een sterk veld met maar liefst een gemiddelde KNDB-rating van 1070 punten. Junioren zijn overigens maximaal 19 jaar.
Eerstejaars junior Janick Lanting begon zaterdag 23 maart sterk, met een puntendeling tegen Ronald Kreeft, gevolgd door een remise tegen Yneke Goerres. Daarna kwam de klad er een beetje in en volgden 3 nederlagen op rij, tegen respectievelijk Sander Staal, Nick Bolks en Bart Jan Kortleven. Debet hieraan was een niet optimale fitheid.

Echter zaterdag 30 maart ging het crescendo met Janick en speelde hij boven verwachting. Alle wedstrijden verliepen voorspoedig met goed opgezette partijen. Eerst werd gewonnen tegen Renco Oostindjer. Daarna volgde een sterke remise tegen de latere kampioen Matheo Boxum en een puntendeling tegen Siebe Kortleven. Als kers op de taart won Janick de laatste partij tegen Sytze Spijker. Al met al scoorde Janick maar liefst 7 van de 8 punten tegen de eerste vijf spelers in het klassement en dwong daarmee respect af bij de medespelers. Met dit vertoonde spel rammelt Janick aan de poort en probeert zich volgend jaar te plaatsen voor de NK-finale.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.