Pekelder molen De Onrust krijgt nieuwe wieken

Foto: Catharina Glazenburg

OUDE PEKELA – Donderdag 4 april krijgt molen De Onrust naast het gemeentehuis in Oude Pekela nieuwe wieken. Net als een groot aantal molens in de rest van Nederland verkeren de wieken in slechte staat. Dat bleek na landelijke controles die werden ingesteld nadat in Nieuw-Scheemda van poldermolen De Dellen een wiek plotseling afbrak.


De gemeente Pekela nam meteen maatregelen. De molen werd stilgezet en er kwam een herstelplan. Molenmaker Molema in Heiligerlee maakte de nieuwe wieken. Donderdag worden met een grote hijskraan de oude roedes verwijderd en de nieuwe erop gezet. De werkzaamheden beginnen om rond 9.00 uur.


Molen De Onrust werd in 1850 als koren- en pelmolen gebouwd, van het pelwerk zijn alleen enkele restanten overgebleven. De molen is als sinds 1956 gemeentelijk eigendom: eerst van de gemeente Oude Pekela, sinds de gemeentelijk herindeling van 1990 van de gemeente Pekela. De molen is enkele malen gerestaureerd en was in bedrijf dankzij een groep enthousiaste vrijwillige molenaars. De molen kan mogelijk in mei weer in gebruik worden genomen.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.