VEENHUIZEN, EEMSHAVEN, OOSTWOLD – Op dinsdag 30 april komt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen, SGP-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van 6 juni, op werkbezoek naar de kop van Drenthe en de provincie Groningen. Hij bezoekt Veenhuizen (gemeente Noordenveld), de Eemshaven en ‘s avonds zal hij spreken in Oostwold (gemeente Oldambt).
Veenhuizen
Bert-Jan zal zich tijdens het werkbezoek verdiepen in de problematiek met de monovergisters bij boerenbedrijven. Daarvoor gaat hij in gesprek met een vertegenwoordiger van LTO en een boer in Veenhuizen die er ervaring mee heeft.
Magnumcentrale Eemshaven
Aansluitend zal Bert-Jan naar de RWE-energiecentrale in de Eemshaven gaan. De energietransitie heeft meerdere kanten en daar wil hij graag over in gesprek met de energiecentrale.
Bedrijfsbezoek Oostwold
De delegatie zal daarna naar Oostwold vertrekken voor een bedrijfsbezoek aan wormenkweker Bernard Mekelenkamp. Bernard zal daar vertellen wat wormen doen in de bodemstructuur en hoe in te zetten in een goede landbouw.
BBQ met publiek
In Oostwold zal ook een gezins BBQ gehouden worden. Iedereen is hiervoor welkom vanaf 17 uur. Aanmelden via www.sgp.nl/agenda is wel noodzakelijk voor vrijdagmiddag 26 april.
Tijdens de BBQ zullen er vanaf 18.00 uur verschillende momenten zijn om aan te sluiten bij Menno de Bruyne (voorlichter SGP 2de Kamerfractie) met verhalen vanuit de kamertjes van de Kamer, maar ook bij de gebroeders Mekelenkamp die de aanwezigen meer vertellen kunnen over waarom wormen belangrijk zijn.
Thema avond “Boer en energietransitie”
Vanaf 19.30 uur zal de open thema-avond van start gaan waar Bert-Jan en Jan Hartog (Groningse kandidaat) zullen spreken over het thema “Boer en energietransitie”. Iedereen is hier welkom zonder aan te melden. De locatie is dezelfde als de BBQ, Goldhoorn 19, 9682 XL Oostwold.
Bert Noteboom
De middag en de avond zal ingeluid worden door Bert Noteboom van Geloof in Groningen.
Stem christelijk. Rem Europa
Meer christelijke waarden en minder EU. Dat is waar de SGP voor staat en gaat. Laat de EU de zegenrijke waarden van het christendom koesteren en zich niet bemoeien met zaken die de landen zelf óók aankunnen. De SGP-campagne heeft drie speerpunten: voor christelijke waarden, terug naar de kerntaken en ruimte voor ondernemerschap.
Voor christelijke waarden
De SGP staat voor christelijke waarden als gerechtigheid, gelijkwaardigheid, oog hebben voor elkaar en rentmeesterschap. De partij signaleert dat de EU een seculiere agenda uitrolt over haar lidstaten, zelfs op terreinen waarop ze niet bevoegd is, zoals gezinsbeleid en abortus. De SGP zet zich ook in Europa in voor het prille leven. De partij verzet zich dan ook tegen het verheffen van abortus tot mensenrecht. De SGP stemt tegen draagmoederschap en gedwongen erkenning van huwelijken van hetzelfde geslacht. De partij vraagt aandacht voor vervolgde christenen, antisemitisme en Israël als thuishaven voor Joden. De SGP is blij met de benoeming van een gezant geloofsvrijheid waarvoor ze zich lang heeft ingezet.
Terug naar de kerntaken
Wat ooit begon als economische samenwerking, is doorgeschoten tot diepgaande politieke integratie op een ongekend aantal terreinen, stelt de SGP. De partij ziet geen voordeel in “een Verenigde Staten van Europa”. De SGP pleit voor een EU die teruggaat naar haar kerntaken. Alleen samenwerking bij grensoverschrijdende kwesties, waarbij het met name gaat om handel en veiligheid maar ook om migratiestromen en vervuiling. De EU moet er voor Nederland zijn en niet andersom, stelt de partij. Wat de SGP betreft gaat er een streep door plannen voor verdere integratie, zoals EU-belasting, digitale euro en digitale identiteit, en bemoeit de EU zich niet of nauwelijks met zaken als onderwijs, sociaal beleid, zorg en cultuur.
Ruimte voor ondernemerschap
De SGP zet zich in voor flinke verlichting van de regeldruk voor ondernemers. Daarbij verwijst ze naar de belofte van de EU om voor elke nieuwe regel tenminste een andere regel te schrappen. De partij vindt dat het midden- en kleinbedrijf betere en gemakkelijkere toegang moet krijgen tot EU-investeringsfondsen. De SGP wil boeren en vissers weer de ruimte geven: geen windmolens meer op belangrijke visgronden, wolvenbeheer (waarop Ruissen sterk zichtbaar is geweest) en meer balans in natuurbeleid.
Ingezonden