Bloemen en kransen bij oorlogsmonument aan de Burgemeester van Weringstraat

Foto: Fred Stötefalk

OUDE PEKELA – Ook in Oude Pekela werd een dodenherdenking gehouden. Dit jaar is het landelijk thema Vrijheid vertelt: ‘Opmaat naar 80 jaar vrijheid’.

De herdenking vond, voorafgaand door een stille tocht, plaats bij het oorlogsmonument aan de Burgemeester van Weringstraat. Dit monument is opgericht ter herinnering aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. In de omgeving van waar nu het gedenkteken staat, zijn tijdens een bombardement op 24 september 1942 zeven mensen om het leven gekomen. De bommen vielen in onder meer de Burgemeester van Weringstraat, de Dwarstraat en in het open veld. Vijf woningen werden totaal verwoest, en bij ongeveer 150 woningen ontstond schade. (bron: https://www.tracesofwar.nl/)

Bij het monument hield burgemeester Jaap Kuin een toespraak en was er een voordracht door Indy van Jenaplan-Freinetschool Sint. Willibrordus. Het Christelijk Mannenkoor “Albatros” zong enkele liederen. Scouting Pekela verzorgde een vlaggenceremonie.

Na de taptoe werden twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het zingen van het Wilhelmus. De plechtigheid werd afgesloten met een krans- en bloemenlegging door onder anderen burgemeester Jaap Kuin en meerdere vertegenwoordigers van kerken en verenigingen van Oude Pekela.

Foto’s/info: Fred Stötefalk

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.