Ga op ontdekkingstocht langs Groningse molens!

Foto: Catharina Glazenburg

GRONINGEN, REGIO – Op 11 en 12 mei is het weer Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland, mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Honderden traditionele wind- en watermolens door heel Nederland openen hun deuren om bezoekers te ontvangen. De organisatie is in handen van De Hollandsche Molen in samenwerking met Het Gilde van Molenaars en de deelnemende molens.

Molenaars en molengidsen staan overal klaar om bezoekers te laten genieten van dit oer-Hollandse monument. De geuren, geluiden en indrukwekkende oude techniek in een molen moet iedereen een keer beleven. Iedere molen is uniek en heeft grote aantrekkingskracht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Op veel plaatsen worden extra feestelijke activiteiten georganiseerd. Op nationalemolendag.nl zijn alle deelnemende molens te vinden. Voor kinderen is er een spaaractie: door vijf molens te bezoeken en stickers te verzamelen, ontvangen ze een uitnodiging voor een groot molenfeest in oktober.

Op ontdekkingstocht in Groningen
De Goliath, Eemshaven – De molenaar geeft rondleidingen en vertelt je alles over deze poldermolen grondzeiler uit 1897. Er is koffie en thee en bij mooi weer worden er zaterdag buiten ‘spekkendikken’ gebakken. Voor kinderen is er een kleurplaatwedstrijd. Open op zaterdag 10.00-17.00 uur en zondag 11.00-17.00 uur.


De Vier Winden, Pieterburen – Op zaterdag 11 mei zijn de molenaars van 10.00 tot 17.00 uur aanwezig. Zij verzorgen rondleidingen en demonstraties. Tevens vertellen zij alles over de geschiedenis van de molens in Nederland en over de geschiedenis en werking van deze koren- en pelmolen in het bijzonder. Op zondag 12 mei geven zij rondleidingen en demonstraties.

Op nationalemolendag.nl zijn de bijzonderheden en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden. Ook tref je er fiets- en wandeltochten aan.

Over De Hollandsche Molen
De Hollandsche Molen zet zich al ruim een eeuw lang in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in ons land. Daardoor telt Nederland nog steeds zo’n 1.200 molens. Molens die schitteren in het landschap, het dorp of de stad en die je vaak ook kunt bezoeken. Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat de molens ook daadwerkelijk kunnen draaien en malen. Sinds 2023 is de vereniging Koninklijk.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.