Boeren voor de Voedselbank, omdat iedereen recht heeft op vers en gezond eten

vlnr. Jos Meijers, Gert Noordhoff, Rolf Rozema, Elly Pastoor, Gerrit Havinga. Menko Oosterhuis ontbreekt op de foto Foto: Reyer Boxem

REGIO – Er liggen steeds minder verse groenten in de schappen van de Voedselbank en dat is een slechte zaak. Want verse groente eten is van groot belang voor gezondheid en welzijn van alle mensen. Met het initiatief Boeren voor de Voedselbank zorgt de Groninger sociale onderneming Toentje voor een vers-voedselvoorziening voor Groninger Voedselbanken. Bedrijven kunnen dit steunen door middel van Voedselvouchers.

De Voedselbanken delen voedsel uit dat ze krijgen of zo aantrekkelijk mogelijk inkopen van het geld van donaties. Van supermarkten kregen ze dagelijks versproducten die tegen de uiterste verkoopdatum aan liepen. “Bij supermarkten bestaat de laatste jaren meer en meer aandacht voor het voorkomen van verspilling, onder meer door kortingsacties op producten waarvan de uiterste verkoopdatum dichtbij komt. Verspilling voorkomen is uiteraard een nobel streven, maar dit betekent voor ons minder instroom van versproducten”, vertelt voorzitter Elly Pastoor van Voedselbank Groningen.   

Nieuwe landbouw

Boeren voor de Voedselbank is een initiatief om akkerbouwers te laten telen voor de Voedselbank. Veel akkerbouwers houden zich actief bezig met omschakeling ‘van oude naar nieuwe landbouw’. Strokenteelt bijvoorbeeld is een methode om verspreiding van ziekten en plaagdieren op natuurlijke wijze aan te pakken. Tussen stroken van de doelgewassen staan stroken met andere planten. Dit kunnen bijvoorbeeld groenten zijn die uitstekend geschikt zijn voor menselijke consumptie. Bijkomend voordeel is dat er een regionale voedselketen ontstaat. De transportkilometers zijn minimaal. “Boeren voor de Voedselbank voegt een sociaal aspect toe aan de nieuwe landbouw: teelt van groenten voor mensen die het hard nodig hebben in eigen regio”, zegt directeur Jos Meijers van Toentje. 

Toentje is initiatiefnemer van Boeren voor de Voedselbank. De sociale onderneming teelt sinds 2013 groenten voor dit doel, jaarlijks een kleine zesduizend kilo. Met een bonte mix van mensen, van ex-dakloos tot expat, versterkt de stichting de band tussen mens, eten en landschap. 

Niet louter liefdadigheid

Bij Boeren voor de Voedselbank werkt Toentje inmiddels samen met meerdere voedseltuinen en een aantal boeren waaronder akkerbouwers Menko Oosterhuis uit Thesinge, Rolf Rozema uit Niezijl en Gert Noordhoff uit Bellingwolde. Laatstgenoemde teelde vorig jaar bijna 22 ton groente voor de voedselbank. “Het zijn boeren die telen met gevoel voor hun gewassen en die daarnaast bereid zijn om iets voor de gemeenschap te doen. Dit kan vanuit het oogpunt van de boeren uiteraard niet enkel gestoeld zijn op liefdadigheid. Daarom zijn wij op zoek naar een kostendekkende constructie”, zegt directeur Carlo Ezinga van coöperatieve Rabobank Groningen Drenthe, die actief betrokken is bij de uitrol. “Wij zijn als Voedselbank erg betrokken bij dit gezamenlijke initiatief. Met deze regionale aanpak kunnen we de klanten van de Voedselbank blijven voorzien van gezond en vers eten”, voegt Pastoor toe.

Voedselvoucher

Gezamenlijk hebben de initiatiefnemers daarom de Voedselvoucher ontwikkeld. Hiermee adopteren bedrijven een stukje landbouwgrond waarop de boer groenten en aardappelen verbouwt voor de Voedselbank. De Voedselvouchers zijn een eenvoudige en zeer effectieve manier om als bedrijf jaarrond maatschappelijk bij te dragen in tegenstelling tot de vaak eenmalige kerst acties voor de voedselbanken: Ezinga: “Noordelijke boeren verbouwen voor Noordelijke Voedselbanken. Het is een regionale voedselketen, de transportkilometers zijn minimaal. Maar er is meer. Je zou op zo’n boerderij bijvoorbeeld teambuildingactiviteiten kunnen houden. Dat draagt ook nog eens bij aan de bewustwording van medewerkers over duurzame en natuurinclusieve landbouw en nut en noodzaak van de Voedselbank.”


Met Boeren voor de Voedselbank maakt een aantal boeren een prachtig gebaar. Om dit op lange termijn succesvol en bestendig te maken, is steun van het bedrijfsleven onmisbaar. Daarom doen de betrokken partijen een oproep aan Groninger ondernemers: sluit je aan en investeer maatschappelijk verantwoord in regionaal voedsel, natuurinclusieve landbouw biodiversiteit en werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kijk voor meer informatie op toentje.nl/projecten.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.