Leerlingen Hendrik Wester serveren gezonde lunch op school

Foto: Fred Stötefalk

OUDE PEKELA – De Hendrik Westerschool in Oude Pekela start vanaf 17 mei met het aanbieden van een gezonde lunch voor de groepen 5 tot en met 8. De lunch wordt georganiseerd door leerlingen van groep 8 ondersteund door een aantal ouders.


De leerlingen maken een lunch voor totaal zestig personen. Naast het organiseren en klaarzetten van een buffet, moeten ze ook een menu bedenken en een boodschappenlijst maken.


Schijf van Vijf
Vlak voor de meivakantie kregen de leerlingen van groep 7 en 8 daarvoor les over de gezondheidswijzer Schijf van Vijf. Daarnaast mochten klasgenoten ideeën aandragen van lekkere maar gezonde lunchgerechten.


Geen lege maag
Directeur Rob Jager van de Hendrik Westerschool is enthousiast. ‘Al enige tijd biedt de school elke ochtend een schoolontbijt aan en dat loopt goed. Betrokken ouders nemen de organisatie op zich en leerlingen die het willen mogen een boterham halen. Zo hoeft geen kind met een lege maag in de klas te zitten.’


Wraps en shakes
Daaruit ontstond vervolgens de wens om ook te starten met een gezonde lunch op de vrijdagmiddag. Rob Jager: ‘Groep 8 kookte de afgelopen maanden al een maaltijd voor de leerkrachten, maar we wilden dat ook de leerlingen zelf iets te eten kregen. Dat wordt dus nu de gezonde lunch, al zal er af en toe wel een soepje of gebakken ei aan toegevoegd worden. Dat is aan de leerlingen zelf om dat te regelen’.
Aan het enthousiasme van de leerlingen ligt het niet. Tijdens de voedingsles liepen ideeën voor de lunch al uiteen van wraps en maaltijdsalades tot shakes en broodjes gezond.

Waarom projecten als deze zo belangrijk zijn
De overgrote meerderheid van de Nederlandse kinderen eet te weinig groenten, fruit en volkorenbrood en teveel ongezonde producten zoals frisdrank, zoete en zoute snacks. Daarnaast zijn er zorgen over kinderen die met honger op school komen, én zijn er zorgen over het overgewicht onder kinderen. Dit alles staat gelijke kansen in de weg. Een gezonde lunch op school kan gezond eetgedrag stimuleren.
Steeds meer basisscholen in Nederland gaan over op een continurooster waarbij alle kinderen op school overblijven tijdens de middagpauze. Dit creëert mogelijkheden om via een gezonde schoollunch aan te bieden. In tegenstelling tot veel andere landen in Europa, is het in Nederland niet gebruikelijk om een schoollunch aan te bieden. Pilotprojecten met schoollunches en beweegprogramma’s laten zien dat kinderen na 4 jaar gezonder waren, dat het pestgedrag afnam en dat kinderen hun school met een 9 waardeerden, waar dat eerder een 7- was.

Ingezonden

Foto: Eigen foto Hendrik Westerschool

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.