Varkens komen om bij brand Mussel

Foto: Geert Smit

MUSSEL – Bij een brand in een varkensstal in Mussel zijn vanmiddag varkens om het leven gekomen.

Om iets voor half vijf vanmiddag werd brandweer Stadskanaal gealarmeerd voor een brand bij een agrarisch bedrijf aan de Ondersteveenweg in Mussel. Daar bleek één van de vijf stallen van een agrarisch bedrijf in brand te staan.

Bij de brand kwam veel rook vrij, wat in de verre omtrek te zien was. De N366 werd ter hoogte van de brand afgesloten voor het verkeer. Vanwege de dikke zwarte rook werd een NL-Alert verstuurd.

Er werd opgeschaald naar grote brand. De korpsen van Ter Apel, Veendam en 2e Exloërmond werden opgeroepen. Ook kwamen meetploegen van brandweerkorpsen uit de regio ter plaatse. Er werd een groot watertransport ingericht. Het bluswater werd uit het AG Wildervanckkanaal gehaald. Om de werkzaamheden tussen verschillende hulpdiensten beter te laten verlopen werd opgeschaald naar GRIP 1.

Tijdens de brand zaten in de schuur honderden varkens. De brandweer kon niet anders dan proberen te voorkomen dat het vuur naar een van de andere schuren oversloeg. Dat is gelukt!

Rond zeven uur werd het sein: brand meester gegeven. Er kwam een kraan ter plaatse om de door de brand aangetaste silo’s te slopen, zodat de boel verder kon worden afgeblust. Het nablussen kan nog uren duren. Het NL-Alert is inmiddels ingetrokken.

Er is een veearts aanwezig om de nog levende dieren te verzorgen. Hoeveel varkens er zijn omgekomen is nog niet bekend. De dode varkens worden verzameld en op een later moment afgevoerd.

Door de brand viel de stroom in ander schuren uit. Daardoor deed de ventilatie het niet meer in de schuren waar nog varkens staan. Er werden noodaggregaten ingezet voor de ventilatie van de schuren.

De Exloërweg en de Ondersteveenweg blijven afgesloten. Hier ligt het grootwatertransport, nodig voor de nabluswerkzaamheden.

Eén persoon heeft lichte verwondingen opgelopen. Hij werd in een ambulance gecontroleerd. Of vervoer naar het ziekenhuis noodzakelijk was is niet bekend.

Er wordt onderzoek naar de oorzaak van de brand gedaan. Op het dak van de varkensstal lagen geen zonnepanelen meldt Veiligheidsregio Groningen.

Foto’s: Geert Smit en Altjo Wubbema

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.