Foto impressie van het schaapscheerdersfeest in Exloo

Foto: Johannes Velthuis

EXLOO – In Exloo werd vandaag het schaapscheerdersfeest georganiseerd.

Traditioneel worden de schapen van de schaapskooi in Exloo op de zaterdag voor Pinksteren met de hand geschoren. Zo ook dit jaar. Het evenement trok weer veel publiek. Op de Brink, bij de schaapskooi en het Hallenhoes was dan ook van alles te doen en te beleven: schapen scheren, wol spinnen en vilten, NK schapen scheren met de hand, Exeler Fair met diverse kramen met streekproducten, kindervermaak, optredens en natuurlijk een drankje en een hapje.

Even voor 11.00 uur werd de kudde door de scheerders, spinsters, volksdansgroep en de schoolkinderen in klederdracht op de Brink binnengehaald. Een mooie folkloristische optocht door de straten van Exloo met op kop de herders en honden met de kudde. De versierde wagens in het kader van het 100 jarig bestaan van de school sloten de optocht.

Op de Brink, in de Schoolstraat en op het plein voor het deze week geopende Hallenhoes stonden tal van kramen met ambachtelijke streekproducten, woondecoratie, sieraden, tassen, tekstbordjes, boeken, schaap gerelateerde artikelen en nog veel meer. Natuurlijk waren ook de spinsters aan het werk te zien. Popkoor The Decibelles en de volksdansgroepen Schaop’ndansers en t’Aol Volk zorgden voor sfeer en de muzikale gezelligheid.

Gedurende de dag vond het Nationale Kampioenschap ambachtelijk schaapscheren plaats. De schapen werden met de hand en knipscheer geschoren. Een jury bepaalde wie het beste een schaap uit zijn wintervacht kon halen.

Er was een kleedjesmarkt, waar de kinderen van de basisschool hun spullen mochten verkopen. Voor de kleintjes stond er een springkussen en er konden broodjes worden gebakken.

Foto’s: Johannes Velthuis, klik hier voor meer foto’s

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.