Groninger Molenweekend 2024: 8 en 9 juni

Foto: Jan Doornkamp

GRONINGEN – Op zaterdag 8 en zondag 9 juni draaien veel molens in de provincie Groningen tijdens het Groninger Molenweekend weer volop. De molenaar(s), en soms ook een of meerdere molengidsen, zijn aanwezig om vragen van de bezoekers te beantwoorden. Op sommige molens is er zelfs een speciaal programma! Wie overweegt om zelf molenaar te worden, heeft dan gelegenheid om kennis te maken met het molenaarschap en wat je moet doen om molenaar te worden.

Als het maar enigszins kan, dus bij voldoende wind, draaien de molens, soms op zaterdag, soms op zondag, soms op beide dagen. Een actueel overzicht is te vinden op de website van Erfgoedpartners: https://erfgoedpartners.nl/groninger-molenweekend/

Officiële opening 
Dit jaar wordt het Groninger Molenweekend officieel geopend op vrijdag 7 juni door burgemeester H.J. Bolding van de gemeente Het Hogeland in koren- en pelmolen Eva in Usquert. De opening begint om 11:00 uur.

Belang van molenaars 
Molens zijn bijzondere monumenten: ze hebben al eeuwen een prominente plaats in het landschap en de dorpen. Door hun karakteristieke uiterlijk zijn ze onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse landschap en hebben ze een belangrijke rol gespeeld in de sociaaleconomische en landschappelijke ontwikkeling van ons land Zonder mensen zouden molens langzaam maar zeker vervallen. Doordat moleneigenaren en -vrijwilligers zich om hun toestand bekommeren en op tijd onderhoud plegen, blijft dit industrieel erfgoed bestaan.

De bekende Groninger zanger Erwin de Vries heeft op verzoek van Erfgoedpartners in 2019 het Grunneger Meulenlaid gecomponeerd en gezongen https://erfgoedpartners.nl/grunneger-meulenlaid/ De tekst van dit lied kan rechtenvrij worden gebruikt.

Het Groninger Molenweekend wordt gecoördineerd door Erfgoedpartners. Op de bijna 90 molens in de provincie Groningen zijn veelal vrijwilligers actief als molenaar of molengids, zij maken het mogelijk dat de molens draaien en toegankelijk zijn voor het publiek.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.