Publiek geniet van de voorstelling Alda, een verhaal over sterke vrouwen in Pekela

Foto: Fred Stötefalk

OUDE PEKELA – In de voormalige “Stoomstroocartonfabriek Free & Co” nu Siep & Co was vanavond de start van Alda, één van de drie verschillende voorstellingen de reeks voorstellingen Vanhier van Gronings Vuur.

Vanhier is een reeks voorstellingen van Gronings Vuur op drie locaties in de Veenkolonien. Op 24, 25 en 26 mei zijn verhalen en muziek ‘van hier’ te horen in Veendam, Stadskanaal en Groningen. De drie verschillende voorstellingen, die de namen ‘Feij’, ‘Torf’ en ‘Alda’ hebben, gaan over de mensen die naar hier gekomen zijn, soms weer vertrekken en over wie blijven. Het gaat over de identiteit van de Veenkoloniën die via migratie en het veranderende landschap is gevormd.

Feij

Het is 1930. Feij groeit op in Veendam en doet zwaar werk in Strokartonfabriek De Vrijheid. Hij wisselt brieven uit met zijn broer die vertrokken is naar Zuid-Amerika, op zoek naar een beter leven. Een audioverhaal in de rijdende stoomtrein van Veendam naar Stadskanaal, ingesproken door acteur Joeso Peters en jongeren van Winkler Prins Veendam. Te zien op zaterdag 25 mei om 11.00 en 14.30 uur.
Locatie: Museumspoorlijn STAR Parallelweg 4, Veendam

Törf

Torf spreekt zich uit over de pracht en veelkleurigheid van het landschap, maar ook het harde werken dat dit vraagt. Een theaterconcert met muzikanten vanuit de Veenkoloniën, begeleid door Jordy Richir en Milad Dehghan, verteld door acteur Wouter van Oord. Te zien op zaterdag 25 mei 13.00 en 15.00 uur en op zondag 26 mei om 13.00 uur. Locatie: Bij de watertoren, Ceresstraat 1, Stadskanaal

Alda

Het verhaal van Alda was vanavond voor het eerst te zien bij Siep & Co in Oude Pekela. Alda vertelt het verhaal van de sterke vrouwen in Pekela. Ze is een kapiteinsvrouw uit Pekela, de stoere betovergrootmoeder van Lida. Stroomt haar sterke bloed ook door Lida’s aderen? Verteld en gezongen door actrice Anna Raadsveld en een scheepsvrouwenkoor van hier. De voorstelling werd door zo’n 100 belangstellenden bijgewoond.

Ook nog te zien op zaterdag 25 mei 20.00 uur en zondag 26 mei 15.00 uur
Locatie: Siep & Co Hendrik Westerstraat 22, Oude Pekela

De voorstellingen van Vanhier horen bij elkaar, maar zijn ook los te bekijken. Kaarten en meer informatie op www.groningsvuur.nl.

Foto’s: Fred Stötefalk
Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.