Westerwolde Wandelweekend, van gezellig wandelingetje tot lange afstanden voor sportieve wandelaars

Foto: Margreet de Jong

SELLINGEN – Het Westerwolde Wandelweekend vindt dit jaar plaats op 29 en 30 juni in Sellingen. Op zaterdag is er een wandeling van tien kilometer met onderweg allerlei optredens en activiteiten. Op zondag zijn er drie langere afstanden. Uiteraard is deelnemen op beide dagen ook mogelijk, opgeven kan nog. 

Stichting Wandelen in Westerwolde en waterschap Hunze en Aa’s organiseren het Westerwolde Wandelweekend. De stichting is sinds kort lid van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN). Het Westerwolde Wandelweekend is opgenomen in de kalender van deze bond.  De organisatie hoopt daarom het deelnemersaantal van 750 vorig jaar te overtreffen. Inmiddels zijn er aanmeldingen binnen van wandelaars uit heel Nederland.  

Zaterdag: Beleefroute

Op de zaterdag van het Westerwolde Wandelweekend staat er zoals elk jaar een tien kilometer lange Beleefroute voor het hele gezin op het programma. Vanaf groepskampeerterrein Zonnegloren schreeuwt dörpsschraauwert Wietze Westerwolder de wandelaars weg voor een wandeling door en rond Sellingen, waarbij onderweg van alles te beleven valt. Zo kunnen ze onderweg genieten van een optreden van amusementskoor Het Ketelkoor onder leiding van dirigent, oprichter, lokaal politicus en bekende Sellinger Eize Hoomoedt. Bij het Theater van de Natuur treedt muziekkorps Crescendo uit Stadskanaal op. Ook bij Kopje Genieten kunnen de wandelaars – zoals de naam al doet vermoeden – genieten, niet alleen van een kopje met inhoud maar deze keer ook van live-muziek. De wandelaars lopen door de hervormde kerk van Sellingen en kunnen even stilstaan bij een nog nader bekend te maken activiteit in de schaapskooi van Ter Borg. Onderweg bij het vlonderpad ontmoeten de wandelaars Heksje Hasje van de Hasseberg, die ze zal betoveren met een lekkernij. Ook kunnen ze genieten van de kunsten van een woordcarvingartiest, die met een motorzaag beelden zaagt uit boomstammen. Bij terugkeer op groepskampeerterrein Zonnegloren is er live Ierse folk van de band Fath uit Ter Apel.   

Sportief wandelen op zondag

De zondag staat in het teken van sportief wandelen. Die dag hebben de deelnemers keuze uit drie langere afstanden: 12½, 25 of 40 kilometer. De routes leiden de deelnemers onder meer over Natuurbegraafplaats Laude, langs Kopje Genieten, door Openluchttheater Sellingen en langs museumbarak Kamp De Beetse van voormalig werk- en interneringskamp Sellingerbeetse, die deze dag open is voor publiek. Bij vertrek en aankomst is er live-muziek van Wilto en Bert als muzikale omlijsting. De kortste route is goed te doen voor de gemiddeld geoefende wandelaar, de langste twee zijn bedoeld voor getrainde, sportieve wandelaars.  

Het Westerwolde Wandelweekend vindt plaats vanaf groepskampeerterrein Zonnegloren aan de Bovendiepsterweg 2 in Sellingen. De start van de 10 kilometer op zaterdag 29 juni is van 17.30 tot 19.00 uur. Op zondag 30 juni start de 12½ kilometer van 9.30 tot 13.00 uur, de 25 kilometer van 8.45 tot 10.00 uur en de 40 kilometer van 8.00 tot 09.00 uur. Deelname kost tien euro per afstand. Aanmelden kan via westerwoldewandelweekend.nl en tijdens het evenement.

Ingezonden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.