De Zuivelmand gaat over in andere handen

Foto: Catharina Glazenburg

BLIJHAM – Met ingang van 1 juni nemen Ingmar en Han Veneman uit Tweede Exloërmond de Zuivelmand over.

Bijna 32 jaar geleden verhuisden de ouders van Gijs Tielemans vanuit Brabant naar Groningen om het melkveebedrijf een betere toekomst te geven. Samen met Gijs z’n ouders hebben Gijs & Janneke Tielemans het bedrijf weten te ontwikkelen tot het bedrijf dat er nu staat en waar ze super trots op zijn. Vijf jaar geleden hebben ze De Zuivelmand opgestart, waar diverse soorten zuivel, wordt verkocht. Dit werd later aangevuld met producten gemaakt/geproduceerd door lokale bedrijven. De producten worden vanuit het zuivelhuisje bij de boerderij, on line en bij verkooppunten in de regio verkocht.

Maar tijden veranderen. Ze hebben te maken met grote veranderingen in hun sector en hoge investeringen op een kleine ruimte. Daarbij is het politieke klimaat de melkveehouderij de laatste jaren niet gunstig gezind. De ontwikkelruimte die de ouders van Gijs 32 jaar geleden in Blijham gevonden hebben, is inmiddels een stuk beperkter geworden.

Het afgelopen jaar hebben Gijs & Janneke veel van hun tijd gebruikt om buiten de landsgrenzen te gaan kijken. De conclusie is dat ze enorm mooie kansen zien buiten Nederland en hebben besloten om als gezin een nieuwe plek te zoeken waar ze met al hun energie en liefde verder kunnen boeren.


De boerderij staat in de verkoop en zal op termijn een andere eigenaar krijgen. Voor De Zuivelmand denken ze de geschikte boer en boerin gevonden te hebben om deze voort te zetten. Vanaf 1 juni a.s. zullen Ingmar en Han Veneman uit Tweede Exloërmond verder gaan met De Zuivelmand. Zij maken al vele jaren zuivel en verkopen deze onder de naam De Venehoeve. Vanaf 1 juni wordt de zuivel bij hen op de boerderij gemaakt wordt en dus niet meer in Blijham. Naast de zuivel maken Ingmar en Han op hun boerderij ook kaas en ijs. Het is de wens dat de verkooppunten gewoon bevoorraad blijven met zuivel van De Zuivelmand.

Het zuivelhuisje bij de boerderij in Blijham blijft voorlopig gewoon open om zuivel te kopen. Dit blijft zuivel van De Zuivelmand, maar dan gemaakt in Tweede Exloërmond.

Bron: De Zuivelmand

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.