Brandweer herdenkt omgekomen collega’s

Foto: Willem van der Werf, parkstadveendam.nl

VEENDAM, TER APEL – Zaterdag werden bij de brandweerkorpsen de omgekomen collega’s herdacht.

Soms betalen brandweerlieden de hoogste prijs en komen zij tijdens het uitoefenen van hun vak om het leven. Daarom wordt sinds 5 mei 1945 op iedere derde zaterdag van juni tijdens de nationale brandweerherdenking stilgestaan bij de brandweerlieden die niet meer onder ons zijn.

Bij het brandweermonument in Schaarsbergen vond een ceremonie plaats. Maar ook dichter bij huis werden de omgekomen collega’s herdacht. Bij de brandweerkazernes hingen de vlaggen halfstok en de profielfoto’s op social media waren voorzien van een zwart brandweerlogo.

Bij veel kazernes werd om 13.00 uur een minuut stilte in acht genomen en het water ere-teken gemaakt. Zo ook bij brandweer Ter Apel en  Veendam. Tijdens het maken van het ereteken stonden brandweerlieden tegenover elkaar en spoten een straal water omhoog. Deze stralen ontmoetten elkaar in het midden op ongeveer tien meter hoogte. Ze vormden een ereboog die precies een minuut duurde. Bij een zonnige dag zie je op dat moment een regenboog.

Catharina Glazenburg

Foto’s: Willem van der Werf, parkstadveendam.nl

Voor de video van brandweer Ter Apel klik HIER.

 

 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.