Groninger Huis verduurzaamt 700 woningen

Foto: Duncan Wijting

SAPPEMEER – Gisteren werd het verduurzamingsproject aan de Parkstraat in Sappemeer feestelijk opgeleverd. Woonstichting Groninger Huis knapte hier 36 appartementen op. De woningen kregen niet alleen een zichtbare make-over, maar ook een energiezuinige upgrade. Ook in andere plaatsen is de woningcorporatie verduurzamingsslagen aan het maken. Voor het einde van dit jaar hebben ongeveer 700 woningen een duurzame opknapbeurt gekregen.

Aan de Parkstraat isoleerde Paas B.V. alle gevels, vloeren en het dak. Ook werden er nieuwe kunststof kozijnen met HR++ glas en mechanische ventilatie geplaatst. Bewoners besparen daarnaast extra op hun energierekening doordat ieder appartement nu is uitgerust met zonnepanelen. Naast deze verduurzamingsslag zijn alle badkamers en wc’s in een modern jasje gestoken. Bewoners die de keuken wilden verplaatsen naar de woonkamer kregen een nieuwe keuken. Van de ruimte die daardoor overbleef, is een extra slaapkamer gemaakt. Tot slot kregen alle meterkasten een upgrade en werd er een perilexaansluiting aangelegd, zodat er elektrisch gekookt kan worden.

Totaalplaatje
Na maanden verbouwen, keert de rust weer terug in de wijk. Laura Broekhuizen (directeur-bestuurder Groninger Huis): “Verbouwen is voor bewoners vaak ingrijpend. Daarom is het extra fijn om een groot verduurzamingsproject als dit samen op een gezellige manier af te sluiten.” Om het plaatje helemaal af te maken, worden ook voor de woonomgeving rondom de flat verbeterplannen gemaakt. Flatbewoners worden uitgenodigd om hier samen met Groninger Huis over mee te denken.

Besparen zonder huurverhoging
Als woningcorporatie in het aardbevingsgebied ontvangt Groninger Huis een subsidie vanuit het Rijk. Zogenaamde E-gelden. “Het overgrote deel van deze subsidie besteden we aan de woningen die in het aardbevingsgebied liggen, maar geen onderdeel uitmaken van het versterkingsprogramma”, licht Laura Broekhuizen toe. Ze vervolgt: “De appartementen aan de Parkstraat zijn hier een mooi voorbeeld van. Aan het einde van dit jaar hebben we in de afgelopen 2,5 jaar in totaal ongeveer 700 woningen op deze manier aangepakt. Zonder huurverhoging door te rekenen.”

Eind april vierden bewoners van het appartementencomplex aan de Hoeklaan in Hoogezand ook al een opleverfeestje. Hier werd een vergelijkbare verbouwing als aan de Parkstraat door Boekema Vastgoedonderhoud afgerond.

Verwarmen met een warmtering
Iets verderop in dezelfde plaats aan de Mansholtstraat en Klompéstraat heeft Jorritsma Bouw 144 appartementen verbeterd. Broekhuizen: “Ook hier is extra geïsoleerd en koken bewoners niet langer op aardgas. Om bewoners te laten wennen, organiseerden we vanuit Gasvrij Gorecht een goed bezochte kookcursus om te leren koken op inductie. Bewoners waarderen dat soort initiatieven enorm.” Op termijn worden de appartementencomplexen aan de Mansholtstraat en Klompéstraat verwarmd vanuit een warmtering. “In dit geval wordt hier de restwarmte van kartonfabriek ESKA voor benut. Een interessante ontwikkeling”, aldus Laura Broekhuizen.

Met de projecten in de Hoogezand en Sappemeer is de Groningse corporatie er nog niet. In Nieuwolda en Foxhol zijn in 2022 en 2023 een aantal eengezinswoningen verduurzaamd met isolatie, zonnepanelen en kunststof kozijnen met HR++ glas. Broekhuizen vertelt trots: “Ja als je het zo bij elkaar optelt, was het voor onze organisatie een flinke operatie in dit tijdsbestek. Maar het resultaat is er dan ook naar. Voor huurders leveren onze inspanningen veel meer wooncomfort op en misschien nog wel belangrijker het betaalt zich uit in een lagere energierekening. Dat is nog eens lekker thuiskomen!”

Woonstichting Groninger Huis

Foto’s: Duncan Wijting

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.