Project Stop plastic van Stad naar Wad afgesloten met excursie

Foto: Geert Smit

GRONINGEN – Project Stop plastic van Stad naar Wad afgesloten met excursie

 

Groningen Schoon Dankzij Mij organiseerde in het kader van Hart voor schoner water een interessante bus excursie, daarmee wilden zij de genodigden bedanken voor de steun die zij kregen bij de projecten die werden gedaan.
Donderdagochtend verzamelden zich de genodigden voor deze bus excursie op het parkeerterrein van Sportcentrum Kardinge in Groningen.
De tocht ging eerst naar de kleinste zeehaven van Nederland “Noordpolderzijl” waar ook de lunch werd geserveerd. Daar konden de deelnemers ook even op de dijk de haven bezichtigen.

Vervolgens ging de reis naar het Waterwingebied de Groeve, dat ligt bij het dorp De Groeve in de gemeente Tynaarlo. Daar werd onder leiding van een gids een wandeling gemaakt en kregen de deelnemers een uitleg over dit 36 hectare grote gebied.
Het drinkwaterproductiestation ligt aan de noordzijde van het grondwaterbeschermingsgebied De Groeve. Het ligt volledig in de provincie Drenthe, tegen de zuidelijke grens van provincie Groningen en het Zuidlaardermeer aan.
De twee winvelden van De Groeve liggen ten noorden en zuiden tegen het gebied Tusschenwater aan, een prachtig nat natuurgebied met inundatie vanuit de Hunze.

Daarna ging de reis naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie RWZI in Glimmen.
Ook daar werden de deelnemers meegenomen op een ronde over het terrein en kregen zij een uitleg over de verschillende fases van de rioolwaterzuivering.
Na deze rondleiding werd er het project “Stop plastic van Stad naar Wad” belicht.
Het project, dat werd uitgevoerd door Noria Sustainable Innovators uit Delft, was een samenwerking tussen de gemeente Groningen, waterschap Noorderzijlvest, Groningen Seaports en Rijkswaterstaat.
Het doel was om praktijkkennis op te doen over het gedrag van plastic in het Waddengebied en de route die plastic aflegt van de stad Groningen naar de Waddenzee en in dit geval om de weg naar de zeehaven in Delfzijl.
Met behulp van GPS-sensoren en kunstmatige intelligentie werden de hoeveelheden plastic in kaart  gebracht en werden visvriendelijke vangsystemen getest om plastic te verwijderen.
Gebaseerd op de hoeveelheid plastic die is opgevangen en die onderweg werden gemonitord is de conclusie gerechtvaardigd dat het jaarlijks zeker om 15.000 tot 20.000 stuks plastic gaat.
Vooral werden veel sigarettenfilters, plastic flesjes en landbouwplastic opgevangen.
Een zeer effectieve aanpak om deze afvalstroom aan te pakken de statiegeld die In 2021 werd ingevoerd op kleine plastic flesjes. Dat zorgt voor een afname van wel tot 80 procent.

 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.