Jeugd Damclub Winschoten sluit seizoen af met simultaanseance tegen Janick Lanting

Foto: Geert Lubberink

WINSCHOTEN – Woensdagmiddag 17 juli sluit de jeugd van Damclub Winschoten het damseizoen 2023 – 2024 af met een simultaanseance, gegeven door het 17-jarig damtalent Janick Lanting uit Bad Nieuweschans. Plaats van handeling is de “cursusruimte” van bibliotheek Winschoten, dat haar onderkomen heeft op de 1e verdieping van Cultuurhuis De Klinker in de Molenstad. Dit is overigens een samenwerkingsverband tussen bibliotheek Winschoten en Damclub Winschoten. De liefhebbers kunnen vanaf 14.00 uur aanschuiven, waarbij Janick de witte schijven hanteert. Aan de vorige editie, juli vorig jaar, namen 14 jeugdleden deel.

Ludieke actie
Een simultaanseance is een ludieke actie om naast de huidige jeugdleden tevens de (nog niet) dammers en ouders, kennis te laten maken met de damsport. Ook als kijkspel is het trouwens aantrekkelijk. Om dit op een laagdrempelige manier te doen is gekozen voor de bibliotheek Winschoten als “thuishaven” van de jeugdafdeling van Damclub Winschoten. Naast het “gewoon” dammen kennen we nog meer gangbare disciplines in de damsport, namelijk gongdammen, sneldammen (Rapid en Blitz) en tenslotte simultaandammen.
Het gewoon dammen kent een speeltempo van “Fischer 80 + 1” zoals bij de Nationale Competitie van de KNDB of op clubniveau waar “Fischer 40 + 1” gebruikelijk is. Bij het Rapiddammen kennen we een speeltempo van “Fischer 5 + 5” en Blitz “Fischer 3 + 2”. Bij het simultaandammen bepaalt de simultaangever het speeltempo. De simultaangever begint namelijk met zijn “rondje” bij het eerste bord en zodra hij weer bij het eerste bord is aangekomen, moet zijn tegenstander een zet uitvoeren. De simultaangever blijft bij het eerste bord om zijn tweede zet te doen om vervolgens naar het tweede bord te gaan waar dan de tegenstander aan zet is. Ook nu gaat de simultaangever zijn tweede zet uitvoeren en gaat vervolgens naar het derde bord en herhaalt deze handeling. Dit gaat door tot een beslissing is gevallen aan één van de borden. In de tussentijd dat de simultaanspeler weer terugkomt bij je bord kan over een zet nagedacht worden. Bij het gongdammen gaat overigens elke 10 seconden een “gong” waarna gezet moet worden.

Vakantie
De jeugdafdeling van Damclub Winschoten “loopt” op met de schoolvakanties in het basisonderwijs en begint weer op woensdagmiddag 4 september in de bibliotheek Winschoten. De middelbare schoolleerlingen en de senioren beginnen eveneens op 4 september met de onderlinge competitie, echter dan ’s avonds vanaf 19.00 uur in het gebouw van S.V. Bovenburen aan de Tromplaan in Winschoten.

 

Geert Lubberink

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.