Bouw Google in vogelvlucht

Foto: Westerwolde Drone

WINSCHOTEN – In december kondigde Google officieel de start aan van de werkzaamheden voor de bouw van een nieuw datacenter in Winschoten in de gemeente Oldambt. Dit betekent een investering van 600 miljoen euro. Sinds 2014 heeft Google 3,8 miljard euro geïnvesteerd in datacenters en aanverwante digitale infrastructuur in Nederland. De locaties in Eemshaven en Middenmeer zijn momenteel goed voor ongeveer 670 directe banen in het datacenter. De nieuwe locatie in Oldambt zal nog eens enkele tientallen banen opleveren, de duizenden directe en indirecte jobs gerelateerd aan de bouw van het datacenter buiten beschouwing gelaten.

Het doel van Google is om tegen 2030 een netto nul-uitstoot te bereiken voor alle eigen activiteiten en heeft als doelstelling alle kantoren en datacenters te laten werken op 24/7 CO2-neutrale energie. In 2023 kondigde Google een Power Purchase Agreement aan met Eneco van 153W om de energievoorziening van de datacenters verder CO2-neutraal te maken en een long-term solar PPA met EDPR voor de afname van schone energie door een zonne-energiecentrale die EDPR in Nederland ontwikkelt.

De nieuwe locatie in Winschoten kan de restwarmte van het koelproces van het datacenter opvangen en overdragen aan geschikte toekomstige afnemers. Het opvangen van de warmte van het datacenter is een kans voor energiebesparing en draagt lokaal bij aan de energietransitie. De locatie wordt ook voorzien van zonnepanelen op het dak, in lijn met Google’s doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie.

Inmiddels vordert de bouw gestaag. Dit is te zien op de beelden, gemaakt door Westerwolde Drone.

Benieuwd hoe een Google datacenter er van binnen uit ziet? Je vindt hier ook een video die gefilmd is achter de deuren die normaal gesloten blijven.

Bron: Google Nederland

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.