ONSTWEDDE – Wandelevenement 1 2 3 4 Onstwedde echt de moeite waard
Woensdagavond was de laatste en een mooie wandeling van 1 2 3 4 Onstwedde.
De wandeling 1 2 3 4 Onstwedde leidde de wandelaars in twee groepen van ongeveer dertig personen door en rond Onstwedde.
De wandeling ging van start bij de Juffertoren waar de deelnemers door de drie juffers werd verteld over deze toren. Op de Brink werd stil gestaan bij het “gemeentehuis” die in het verleden in Onstwedde.
Op dezelfde plek werd gekeken naar de Geboorteboom “een Koningslinde” die in 2004 werd geplant ter ere van de geboorte van kroonprinses Catharina-Amalia. Ook werd aandacht besteed aan het gebouw op de Brink waar ooit een school, een badhuis en een gymlokaal in was gevestigd, nu is het een kantoor van een architectenbureau.
De volgende plek waar werd stil gestaan was de Gereformeerde Kerk en bij de gerestaureerde boerderij “Erven Up ten Thije” waar bewoonster Gerda Nijenbrinks een spannend verhaal vertelde over de geschiedenis van deze prachtig boerderij waar nog de sporen van het verleden zichtbaar zijn, onder andere is in de tuin nog een echte waterput en in de schuur is een verbrande balk te zien die bewaard is gebleven van de afgebrande boerderij. In het veld achter het voetbalveld stond een echtpaar die de wandelaars waarschuwde voor de “witte wieven” die in hun tijd over het moeras zweefden.
De derde kerk in Onstwedde, de Christelijk Gereformeerde kerk, werd bekeken en de plek aan het begin van de Heideweg waar een molen heeft gestaan.
Daarna ging de wandeling richting het “Dokter Hommes bos”.
Daar was het dokter Hommes, directeur en chirurg van het Sint Lucas Ziekenhuis in Winschoten en verzetsstrijder, zelf zijn verhaal vertelde. Deze dokter Hommes had in het bosje tussen Heideweg en Beukenweg een vakantieverblijf gebouwd, een deel van de fundamenten en een stalen hek herinneren aan dit vakantiehuis. Via de Beukenweg werd nog verteld over de wachttoren die er na de tweede wereldoorlog tijdens de “koude oorlog” was neergezet en vanwaar werd gekeken of er vijandelijke vliegtuigen in aantocht waren.
In Onstwedde hebben diverse molens gestaan waarvan alleen nog onderste gedeelte van de overgebleven molen nog in een tuin staat aan de Dorpsstraat.
Via een demonstratie vlegeldorsen en een koffie met spekkedikkenstop bij het gebouw van de Onstwedder Gaarv’n ging het naar de Molenpaal, waar Jan Lantinga ons opwachtte. Jan heeft als motto “Om natuur te ervaren en waarderen is het belangrijk om er zoveel mogelijk deel van te zijn en er letterlijk middenin te zitten”. Hij vertelde onder andere over eetbare planten waarvan hij onderweg naar het bruggetje over de Mussel Aa er enkele plukte en die door enkele deelnemers ook werden geproefd.
Er volgde nog een bezoek aan Ubbo Emmius die het verhaal vertelde van de wreedheden van de familie Addinga, Adde (ook wel Edde genoemd) Addinga had Westerwolde in leen gekregen van de abt van de Abdij van Corvey. Ubbo Emmius werd tijdens zijn verhaal telkens in de rede gevallen door Haye Addinga, de eveneens wrede zoon van Edde, die vooral een hekel had aan pastor Else.
Alleszins voor herhaling vatbaar.
Wandelevenement 1 2 3 4 Onstwedde echt de moeite waard
Foto: Geert Smit