SCHEEMDA, GRONINGEN – Met behulp van subsidie van de provincie is de prachtige rentenierswoning in Scheemda van Els Buseman weer helemaal in ere hersteld! Het huis, ooit gebouwd voor een gepensioneerde boer, vertelt een verhaal van Groningse historie en architectuur.
Els is één van de meer dan 230 eigenaren die geholpen zijn via de GRRG-regeling bij de restauratie en ingrijpend onderhoud van hun monumentale boerderij, woonhuis, villa, kerk, parkaanleg, molen, orgel of gasthuis. Vanaf de eerste week van oktober kun je weer subsidie aanvragen voor groot onderhoud en restauratie van jouw monumentale pand!
“Een soort Ik Vertrek in Scheemda”, zegt Els Buseman over de restauratie van haar rentenierswoning uit 1914. Net als in het tv-programma loopt het project, waar ze samen met haar partner al jaren aan werkt, niet altijd op rolletjes.
Het pand aan de Oosterstraat in Scheemda is een rijksmonument en altijd van de familie geweest. “Mijn overgrootvader heeft het groots laten bouwen, maar mijn tante heeft hier als laatste bewoner juist heel sober geleefd. Daardoor was alles nog in originele staat, maar het betekende voor ons flink veel onderhoud”.
Restaureren en isoleren
Dankzij subsidie van de provincie kon Els Buseman het pand grondig laten restaureren. “De asbestsanering moesten we zelf betalen, maar daarna konden we los. Eerst is het dak aangepakt, daarna is de hele buitenkant geschilderd. Binnen werden wanden en vloeren geïsoleerd en ook alle terrazzovloeren hersteld. De ramen kregen dubbel glas en glas-in-lood werd voorzien van voorzetramen. Het klinkt alsof het als een mooi treintje verliep, maar we hebben ook stil gestaan door hout- en betonrot. Gelukkig is het allemaal opgelost; het duurt alleen wat langer”, lacht Els. “Zonder subsidie was dit nooit gelukt”.
Pand blijft behouden voor Scheemda
Nu genieten steeds meer mensen van het bijzondere pand. “Eerst had ik het idee dat men dacht: jullie gaan met overheidsgeld een pand opknappen, waar jarenlang niets aan is gedaan. Maar nu ze ons al drie jaar zien bikkelen, steken dorpsbewoners hun duim omhoog en zeggen ze: Mooi dat dit pand voor het dorp behouden blijft”.
Historische straat
Het pand staat op een historische plek. “Een straat met veel monumentale boerderijen. Hier zie je de geschiedenis van de graanrepubliek op een vierkante kilometer en die geschiedenis wil ik graag doorgeven”.
Benieuwd hoe de rentenierswoning er van binnen uitziet? Bekijk dan de reportage.
Provincie Groningen