WESSINGHUIZEN – Vanmorgen organiseerden de wandelcoaches een wandeling door Wessinghuizen. Hieronder het verslag met foto’s gemaakt door Jan Bossen.
Vanmorgen was de start van de wandeling van WandelenWerkt bij de Blauwe Kunstkathedraal Artphy in Wessinghuizen. Hier stond om 8.45 uur de koffie met koekjes weer klaar en konden de wandelaars die zich vooraf telefonisch hadden opgegeven zich melden bij de wandelcoaches en konden ze nog even genieten van de expositie “Geluk is nergens anders” die nog in Artphy is te zien.
Ook deze dag weer de drie gebruikelijke afstanden. De groep voor 10 km vertrok om 9.15 uur en trok over de Wester Esch richting Höfte. De wandeling van WandelenWerkt heeft al op verschillende plekken in Westerwolde plaats gevonden en op veel plekken was te zien hoe er rond de nieuwe aanplant van dat gifgroene plastic bescherming is geplaatst. Vandaag op de Wester Esch werd zichtbaar hoe het ook anders kan. Hier stonden houten omhulsels die vergrijsden en geheel in het landschap opgingen. En zodoende haast onzichtbaar waren. Een mooie oplossing.
De tocht ging verder langs de uitkijktoren bij de Höfte. Deze is op dit moment niet toegankelijk. Hij staat in de steigers en wordt geheel gerestaureerd. Van hier ging het verder lang de Kiebaarg en de Roege Baarg naar de Meulenpoale. Hier ligt nu een brug over de Mussel Aa, maar vroeger was dit anders. Er stond destijds, aan de Ter Wupping kant van de Aa, één van de vele molens van Onstwedde. Het was een Standerdmolen en was vanaf de Onstwedder kant alleen via een paal over de Aa te bereiken. Vandaar dat deze plek tot op de dag van vandaag nog steeds Meulenpoale wordt genoemd.
Ook heel leuk dat tijdens de wandeling de diverse waterlopen in dit prachtige natuurgebied werden gekruist, te noemen zijn hierbij de Mussel Aa, de Ruiten Aa, het Oosterholts diepje en de Oale loo.
Na een korte pauze nabij het Pagediep bij Onstwedde ging de wandeling verder via Sterenborg, richting Ter Wupping. Sterenborg is vernoemd naar de gelijknamige erve en ligt tussen de Mussel Aa, het Oosterholtsdiep en de Roege Baarg. De erve Sterenborg komt voor het eerst voor in de hoederbelastinglijsten uit 1568. De naam is samengesteld uit “sterren”en “borg/burcht”, en betekent “bewoond oord”. In 1659 is de familie Sterenborg verhuisd naar een onbekende plaats in Duitsland en kocht Harmen Hubbelingh de erve “Het Sterenborg” voor 5400 caroli gulden en nam zelf ook de naam Sterenborg aan. De erve is tot op de dag van vandaag nog altijd in het bezit van de familie Sterenborg.
Vanuit Ter Wupping ging de wandeling door het Ter Wupping Bos richting Veele, om over de “Lieke Loane” weer richting Wessinghuizen te wandelen. Daar stond bij aankomst in Artphy voor de liefhebbers de soep met brood weer te wachten. Tijdens de wandeling werd diverse keren de kreet gehoord; “Wat een prachtige route vandaag”. En zo was het!
Jan Bossen