NEDERLAND – Vannacht gaat de wintertijd in. De klok moet een uur teruggezet worden.
Vannacht gaat de wintertijd weer in. Dan moet de klok een uur teruggezet worden.
Bij de overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het ’s ochtends eerder licht en ’s avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het op 21 december (de kortste dag van het jaar) pas rond 9:45 uur ’s ochtends licht worden.
De Europese Commissie wil dat vanaf volgend jaar de lidstaten zelf bepalen of ze met de omschakeling tussen winter- en zomertijd doorgaan. Deze is in 1977 ingevoerd. Eerder was de zomertijd van 1916 tot 1945 van kracht. Kiest Nederland voor het afschaffen van de zomertijd, dan gaat de klok dit weekend wellicht voor de laatste keer een uur terug. Het kabinet heeft aangegeven de beslissing te willen uitstellen. Het is nog onduidelijk of dat ook betekent dat zomer- en wintertijd voorlopig blijven bestaan.
In de nacht van 29 op 30 maart 2025 moet de klok weer een uur vooruit worden gezet en gaat de zomertijd weer in.
Onderzoek wintertijd: Helft Groningers wil de klok niet meer verzetten
Ieder halfjaar de klok verzetten zorgt voor verwarring en ongemak. De helft van alle inwoners van de provincie Groningen wil er daarom van af (50,9%). Landelijk wil een nog groter deel van de bevolking stoppen met wisselen tussen zomer- en wintertijd (54,9%). Dit blijkt uit een representatieve enquête van Smulderstextiel.nl waarin 1.800 Nederlanders hun mening gaven over tijdsystemen.
In Nederland ontkomen we er niet aan: twee keer per jaar verzetten we de klok en moeten we weer wennen aan een uur tijdsverschil. Komende zondag om 3.00 uur gaat de klok een uur achteruit en begint de wintertijd. Dat betekent een uur meer slaap. Ook is het vanaf dan ‘s ochtends weer wat eerder licht en ‘s avonds eerder donker.
54,8% heeft last van klok verzetten
Overgaan op een vaste tijd gedurende het hele jaar heeft niet voor niets bij veel Groningers de voorkeur. De meerderheid van de inwoners heeft namelijk last van het verzetten van de klok (54,8%).
Bijna de helft van alle Groningse respondenten zegt last te hebben van daglicht in verband met hun nachtrust: ze worden daardoor ‘s ochtends te vroeg wakker of hebben moeite met in slaap vallen in de avond (49,2%). Dit is een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde van 37,5%.
Zomertijd of wintertijd: welke voorkeur heeft de provincie Groningen?
Van alle Groningers die de klok niet meer willen verzetten, geeft het grootste deel de voorkeur aan overstappen naar altijd zomertijd (48,1%). Wintertijd als standaardtijd kan rekenen op veel minder steun in de provincie Groningen (33,3%), ook vergeleken met de landelijke voorkeur (43,4%).
Het invoeren van een extra tijdzone, waarmee Nederland in dezelfde tijdzone komt als Groot-Brittannië, krijgt daarentegen veel meer aanhang in Groningen (18,5%) dan gemiddeld in Nederland (8,1%).
Ongeveer één op de drie respondenten uit Groningen wil niks veranderen en tweejaarlijks blijven wisselen tussen zomer- en wintertijd (32,1%). Daarnaast wil 17% van de Groningers samen met buurlanden een systeem kiezen: hierbij hangt het gekozen tijdsysteem af van afspraken die landen onderling maken.
Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.smulderstextiel.nl/onderzoek-zomer-wintertijd/
Smulderstextiel