LAUDE – Vanmorgen organiseerden de wandelcoaches een wandeling door Laude. Hieronder het verslag met foto’s gemaakt door Jan Bossen.
Voor vandaag hadden de wandelcoaches voor de natuurbegraafplaats bij Laude als startpunt gekozen. Laude was oorspronkelijk een van de drie marken van de kerspel Sellingen. De marke van Laude werd in 1865 ontbonden en de gemeenschappelijke gronden werden verdeeld onder de deelnemende boeren.
In de ontvangstruimte van de begraafplaats stond om 8.45 uur de koffie klaar en konden de wandelaars zich melden bij de wandelcoaches. En ook deze ochtend werd er weer gewandeld in drie afstanden, 6, 8 en 10 km. De wandelaars voor de wandeling van 10 km vertrokken om 9.15 uur en liepen eerst een klein rondje over de begraafplaats, oftewel door het bos. Ze kwamen uit voor het Ruiten Aa kanaal en staken deze over. Door het prachtig gebied ging het richting Sellingen. En hoe vaak er hier ook wordt gewandeld en hoe vaak het ook nog zal gebeuren, het verveelt hier nooit. Je raakt hier echt nooit uitgekeken.
Al vrij snel kwam de groep onder meer langs het terrein ”de Slangenborg”. Al voor 1.000 v Chr. sloegen de nomaden zoals het Trechterbekervolk hier waarschijnlijk al hun kamp op. Bekend is dat het Romeinse pad “de Pontes Longi” dwars over het terrein liep. Begin 20e eeuw heeft het terrein een eigenaar gekregen en werd het gebruikt als begrazingsgebied voor schapen. In de veertiger jaren werden er barakken gebouwd en werd het terrein aangeplant met heide. In de oorlog, het kamp werd gebouwd in 1943, werd het twee jaar lang door de Duitse bezetter gebruikt en werden er Nederlandse jonge dienstplichtigen onder Duits commando te werk gesteld. Op 27 juni richtte Seyss-Inquart, namens Nederland, de Nederlandse Opbouwdienst ( NOD ) op. Dit was een overgangsorganisatie ter ontmanteling van het Nederlandse leger.
Doordat het leger ontmanteld werd ging het werkloosheidspercentage enorm omhoog en dit moest voorkomen worden. De NOD was eigenlijk een voorloper van de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD). Deze dienst probeerde te voorkomen dat de 55.000 potentiele militairen werkloos zouden worden. Ze werden per circulaire, op vrijwillige basis, opgeroepen zich te melden bij de NAD. Als motief gebruikte de bezetter de noodzaak van herstel van oorlogsschade in Nederland, maar in werkelijkheid was het bedoeld als voorbereiding voor werk in de Duitse oorlogsindustrie. Hier werd heel weinig gebruik van gemaakt. Het kamp ”de Slangenborg” was één van de kampen onder gezag van deze NAD.
Vanuit dit gebied ging de wandeling nog een stuk door het prachtige gebied langs de boorden van het Ruiten Aa kanaal, om uiteindelijk weer op het terrein van de natuurbegraafplaats uit te komen. Terug in de ontvangstruimte stond daar voor de liefhebbers de soep met brood te wachten.
Jan Bossen