Lezing over lekenbroeders en -zusters in Klooster Ter Apel

Foto ingezonden door Margriet van Klinken

TER APEL – Op 19 januari organiseert Museum klooster Ter Apel een lezing over de lekenbroeders en -zusters. Wat waren dit voor mensen, wat voor werk deden ze en wat voor status hadden ze?

Aandacht voor het nederige werk
Emeritus professor Hans Mol zet op verzoek van het museum de schijnwerpers op de lekenbroeder en -zusters. Bij middeleeuwse kloosters denken we al gauw aan monniken en nonnen die psalmen zingen in het koor, zevenmaal per etmaal. Maar om hen gaande te houden waren er ook andere kloosterlingen nodig: lekenbroeders en lekenzusters, voor het werk op het land, de huishouding en het management. Vaak waren dit mannen en vrouwen die op oudere leeftijd intraden, zonder kennis van het Latijn. Vooral in de eerste kloosters meldden ze zich in grote aantallen aan.


In deze lezing kijken we welke taken ze uitvoerden en hoe ze zich verhielden tot hun meer ‘geleerde’ broeders en zusters in het koor. Een groep harde werkers, die wel bij een klooster hoorden, maar toch niet zo opvielen. Tijd dus om hier aandacht aan te besteden.

Hans Mol (1954) studeerde geschiedenis en historische geografie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, alwaar hij in 1991 ook promoveerde, op een studie over de Friese kloosters van de Duitse Orde. Hij werkte van 1986 tot 2022 aan de Fryske Akademy te Leeuwarden als onderzoeker op het terrein van de middeleeuwse geschiedenis. Daarnaast was hij van 2003 tot 2020 namens de Fryske Akademy verbonden aan de Universiteit Leiden als bijzonder hoogleraar geschiedenis van de Friese landen in de middeleeuwen.

Praktische informatie
Datum: 19 januari 2025
Tijd: 14.00 tot circa 15.15 uur

Deelname: boeken via https://kloosterterapel.nl/activiteiten/lezing-hans-mol/
Locatie: Klooster Ter Apel, Boslaan 3-5, 9561 LH Ter Apel

Marjan Brouwer

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.