STADSKANAAL – Pascal Bunk is verkozen tot Knoalster van het Jaar. Twee kandidaten eindigen op de eerste plaats. Uitslag publieksjury is doorslaggevend.
De achtste editie van de verkiezing van de Knoalster van het Jaar is ongekend spannend verlopen. Twee kandidaten zijn namelijk op de eerste plaats geëindigd. Volgens het reglement is dan de uitslag van de publieksjury doorslaggevend.
Pascal Bunk is uiteindelijk verkozen tot de Knoalster van het Jaar. De 51-jarige kunstenaar uit Stadskanaal neemt het stokje over van zijn plaatsgenoot Johan Winter.
De twaalf leden van de vakjury hadden uit de aangemelde kandidaten vijf finalisten geselecteerd: op alfabetische volgorde Pascal Bunk, Jan-Willem van de Kolk, Beka Lubben, Harm-Jan Riksen en Jeroen Russchen.
Publieksjury en vakjury
De verkiezing is voor de achtste keer georganiseerd door de redacteur van de Kanaalstreek. De lezers van de krant konden tot en met 31 december stemmen op één van de vijf ijzersterke kandidaten uit Stadskanaal en Musselkanaal. De vakjury heeft afgelopen donderdagmiddag gestemd in het kantoor van notaris Bep Bergman in Stadskanaal.
Negen punten
Pascal Bunk eindigde als tweede in het klassement van de vakjury, maar vergaarde wel de meeste stemmen van de lezers. Zijn naaste concurrent kreeg de meeste punten van de vakjury, maar kreeg minder stemmen van de lezers dan Pascal Bunk. Beide kandidaten sleepten negen punten in de wacht.
Hoofdprijs
De hoofdprijs – een horloge met inscriptie aangeboden door Raimond Luitjens van Juwelier Luitjens in Musselkanaal – werd vanavond door burgemeester Klaas Sloots uitgereikt tijdens de feestelijke nieuwjaarsreceptie van de gemeente Stadskanaal in het Theater Geert Teis.
Alle finalisten gingen met een boeket bloemen, een certificaat en een bijzondere chocolade attentie van Lekker Anderz Puur Genieten naar huis.
Kinderen triggeren om zich creatief te uiten
Het kunstproject de Renneflat – waarbij een wooncomplex werd omgebouwd tot kunstgalerie voordat het gesloopt zou worden – sleepte enkele jaren geleden de landelijke kunstprijs de ‘Gouden K’ in de wacht en in mei werd groots uitgepakt met Stakkactief.
Op het oude Philipsterrein werd een gratis creatieve dag gehouden voor kinderen van pakweg 6 tot 18 jaar. Jongeren achter het scherm van de mobiele telefoon en laptop vandaan trekken is de drijfveer van Pascal Bunk. „Ik wil ze triggeren om zich creatief te uiten. Er is zoveel potentie in kinderen, maar het moet ergens beginnen. En ik hou nu eenmaal van kunst op gekke onverwachte plekken.”
„Het was een groot succes”, blikt Pascal terug. „Er was plek voor maximaal 200 kinderen, maar het werden er uiteindelijk 250. We hebben niemand naar huis gestuurd. En iedereen heeft genoten. Van de graffiti, de hiphop, rappen en breakdance. En meer. En de vrijwilligers stonden in de rij om te mogen helpen.”
Pascal heeft ook het COA benaderd. „Er waren acht meisjes aanwezig die tussen wal en schip vallen. Geen recht op verblijf, geen recht op school, niets te doen. Zij hebben daar hun eigen dans laten zien. Heel indrukwekkend, een kippenvel moment.
Paul Abrahams
Foto’s: Hans Banus