VEENDAM – Gistermorgen organiseerden de wandelcoaches een wandeling door Veendam. Hieronder het verslag met foto’s, gemaakt door Jan Bossen.
Op woensdag 8 januari hadden de wandelcoaches van WandelenWerkt de Borgerswoldhoeve in Veendam uitgekozen als startplaats. Daar stond om 8.45 uur de koffie met gebak weer te wachten en konden de wandelaars die zich vooraf hadden opgegeven zich melden bij de coaches.
Ook deze keer weer de drie gebruikelijke afstanden, 6, 8 en 10 km. De groep voor de wandeling van 10 km vertrok om 9.15 uur en stak al snel de Lange Leegte over, om een ronde te wandelen langs de sportvelden een gedeelte van de golfbaan. Doordat het tijdens het licht worden begon te vriezen waren de wandelpaden behoorlijk glad geworden en het was echt uitkijken geblazen.
Vervolgens keerden ze terug naar het natuurgebied Borgerswold. Dit is een natuurgebied dat vanaf 1972 is aangelegd en ongeveer 450 hectare groot is. In dit natuurgebied is ook de voormalige stortplaats opgenomen. Dit laat zich als een enorme groen berg zien in dit landschap. Opvallend is hoeveel wandelwegen er zijn in deze 450 hectare en hoe gemakkelijk men zomaar weer op een plek komt waar je al eerder bent geweest. Ook opvallend is, dat de hondenpoep heel behoorlijk wordt opgeruimd. Daar kunnen de mensen met paarden een voorbeeld aan nemen.
Tijdens de wandeling kwamen de wandelaars er in een gesprek niet uit waar de naam Borgerswold precies vandaan komt. Er is ook weinig over te vinden. Wel ben ik op het volgende gestuit. Borgers is een aardappelras die in de rest van Nederland ook we Eigenheimer wordt genoemd. Dit ras werd vooral geteeld in het Groninger land, met name bij de plaats Borgercompagnie. Oftewel “Börkemnij”. En laat nou Borgerswold precies gesitueerd zijn tussen Borgercompagnie en Veendam, daar waar vroeger de Borgers werden geteeld. We kunnen daarom zo vrij om te stellen dat de naam Borgerswold hieraan ontleend is.
Na het gebied op verschillende manieren te hebben doorkruist gingen de wandelaars weer op de Borgerswoldhoeve aan. En daar stond zoals gebruikelijk voor de liefhebbers de soep met brood weer te wachten.
Jan Bossen