STADSKANAAL – Ubbo Emmius staat uitgebreid stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). Het jaar 2025 betekent namelijk dat het 80 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. Leerlingen in de eindexamenklassen van havo en vwo hebben dan de gelegenheid vragen te stellen aan historicus en schrijver Ad van Liempt.
Na de bevrijding
Ad van Liempt was betrokken bij tal van televisieprogramma’s, zoals Andere Tijden, het NOS-journaal en NOVA. Ook heeft hij meerdere boeken geschreven, zoals ‘Gemmeker. Commandant van Westerbork’, ‘Hier is het gebeurd’, ‘1945. De afrekening’ en ‘Na de bevrijding. De loodzware jaren 1945-1950’.
De inhoud van de lezing sluit aan bij de inhoud van het boek ‘Na de bevrijding’. Leerlingen in de examenklassen havo hebben als onderdeel van hun examen de geschiedenis van Nederland na 1945. Ook vwo-leerlingen hebben de naoorlogse geschiedenis als onderdeel van het examen. Als voorbereiding op de lezing hebben leerlingen vooraf een deel van het boek gelezen en vragen opgesteld.
Stilstaan bij oorlog en vrede
De vakgroep Geschiedenis van de locatie Stationslaan vindt het belangrijk uitgebreid stil te staan bij 80 jaar bevrijding. “Door te herinneren aan wat er is gebeurd en hoe het onze samenleving heeft veranderd, hopen we dat je hieruit lering kunt trekken. Vrede en veiligheid is erg kwetsbaar, dat realiseren we ons elke dag weer, ook als je kijkt naar de oorlog in Oekraïne en de situatie in het Midden-Oosten.”
Ubbo Emmius besteedt in de derde klassen havo en vwo uitgebreid aandacht aan het onderwerp Tweede Wereldoorlog. In havo4 brengen leerlingen een voorbereid bezoek aan Kamp Westerbork. Leerlingen van voorexamenklassen gaan dit schooljaar naar de stad Berlijn en brengen dan onder andere een bezoek aan concentratiekamp Sachsenhausen.
Ubbo Emmius Stadskanaal