SELLINGEN – Op de Hasseberg zijn meerdere drachtige schapen doodgebeten. Hieronder een ingezonden artikel van schapenhouder Bert de Wit.
Het is voorjaar. Iedereen denkt aan mooi weer en erop uit in de natuur om van dartelende lammetjes in de wei en de eerste bloemetjes te genieten. Als hobby schapenhouder kijk je ook uit naar de geboorte van de lammetjes. Maar de 11 schapen op deze foto krijgen nooit meer lammetjes. Hun lammetjes zouden over ongeveer drie weken komen. De wolf kwam langs en nu zijn de schapen dood.
De schapen liepen in de bosschages en weiden rond de Hasseberg aan de Hassebergerweg vlak bij de Duitse grens. Afgelopen donderdag en vrijdag werden ze daar doodgebeten. Er zijn nu nog 16 schapen over. Die kunnen vanaf drie weken na nu dus nog wel lammetjes krijgen. Maar er is geen kans dat voorbijgangers vanaf het bankje aan de weg van die lammetjes kunnen genieten. Het terrein is wel heel geschikt voor schapen en hun lammetjes. Afwisselend terrein van 8 hectare met mooie open weiden afgewisseld met groepen struiken en grote bomen. Mooier kan het bijna niet.
De afgelopen 10 jaar ging het ook altijd goed. Omwonenden en voorbijgangers, vooral fietsers maar ook wandelaars, hebben ervan genoten. Niet alleen van schapen met lammetjes maar ook van landgeiten met hun lammetjes. Maar nu kan dat niet meer. De afrastering van het terrein is heel geschikt om schapen en geiten binnen het terrein te houden maar niet geschikt om de wolf tegen te houden. Daarom staan de overgebleven 16 schapen nu achter wolfwerende netten in een klein deel van het gebied dat vanaf het bankje en de weg niet zichtbaar is. De afrastering rond het hele terrein is eigendom van Staatsbosbeheer en die heeft geen middelen om dat wolfwerend te maken. Maar de afgelopen jaren waren er wel middelen om delen van de terreintjes die door mijn schapen en geiten begraasd worden uit te rasteren. Dat is gedaan om bepaalde soorten vegetatie en diertjes zoals levendbarende hagedisjes te beschermen. Als pachter van het terrein kun je de afrastering van de eigenaar natuurlijk niet gaan verbouwen. En Staatsbosbeheer vindt dat de wolf in haar gebieden welkomis. Hoe dat te rijmen valt met begrazing door schapen en geiten weet ik niet. Maar de tijd zal het leren.
Bert de Wit