TER APEL – Vanmiddag vond in Het Spiekerhus in Ter Apel de Cittaslow supporter bijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomst werden vier nieuwe Cittaslow supporters bekendgemaakt. Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde en burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn reikten de erkenningen uit aan initiatieven en bedrijven die zich inzetten voor Citaslow.
Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit.
Voor de gemeente Westerwolde werd Stichting Heksje Hasje uit Sellingen benoemd tot Cittaslow supporter. Sinds juni 2024 zet de stichting zich in om het lokale volksverhaal over Heksje Hasje te behouden en te promoten door middel van activiteiten en evenementen. “Volksverhalen zorgen voor verbinding en vormen een mooie basis voor initiatieven zoals evenementen,” aldus voorzitter Wilma Musters-Hoomoedt.
Ook Het Spiekerhus, onder leiding van eigenaar Leon Eikens, ontving de erkenning. Het Spiekerhus staat voor lokaal en duurzaam ondernemerschap, waarbij samenwerking met ambachtelijke bedrijven in Ter Apel centraal staat. Gastvrijheid en persoonlijk contact spelen bij Het Spiekerhus een grote rol, waarbij maatwerk en aandacht voor detail centraal staan.
Namens de gemeente Borger-Odoorn werden twee bedrijven toegevoegd aan het Cittaslow netwerk. Bakkerij Vlier uit Klijndijk ontving de erkenning vanwege haar ambachtelijke werkwijze en duurzame productie. “Wij werken uitsluitend met Nederlandse granen die op biologische of regeneratieve wijze worden geteeld, zonder kunstmest of pesticiden,” aldus de bakkerij. “Ambacht staat bij ons op de eerste plaats.”
De laatste nieuwe Cittaslow supporter is De Maanhoeve uit Exloërveen, een retraitecentrum en trainingslocatie waar rust en bewustzijn centraal staan. De Maanhoeve biedt diverse retraites aan, variërend van yoga en meditatie tot bewustzijnsontwikkeling en ademwerk. De unieke stiltetuin en de persoonlijke aandacht maken deze locatie bijzonder. “Bij ons kun je even afstand nemen van de dagelijkse dingen en je richten op je innerlijke wereld,” aldus De Maanhoeve.
Naast de huldiging van de nieuwe supporters kregen de bestaande Cittaslow supporters de kans om een ‘Cittafast’ pitch te houden. Daarnaast werd er nog een belangrijke aankondiging gedaan: er komt een nieuwe fietsverbinding tussen Valtherschans en Het Klooster Ter Apel. Historisch gezien was er altijd een verbinding tussen Valtherschans en Ter Apel via de Valtherdijk. Na de veenafgraving uit een vroegere onderzoek werd hier een oude veenbrug ontdekt, die inmiddels te bezichtigen is in het Veenmuseum in Barger-Compascuum. Met dit initiatief worden beide Cittaslow kernen met elkaar verbonden. Er worden bruggen gebouw en de heuvels worden met elkaar verbonden aldus de burgemeesters van beide gemeenten.
De bijeenkomst benadrukte opnieuw de kracht van lokaal vakmanschap, duurzame initiatieven en historische verbondenheid binnen de Cittaslow gemeenschappen. Geïnteresseerden in Cittaslow en haar supporters worden uitgenodigd om de ontwikkelingen op de voet te volgen.
André Dümmer