5 onmisbare tips voor nieuwe motorrijders

Nog nooit was motorrijden zo populair. Het afgelopen jaar groeide het aantal Nederlanders met een motorrijbewijs tot bijna 1,5 miljoen, bleek uit cijfers van het CBS. Ben jij sinds kort de trotse eigenaar van een motorrijbewijs? Dan komen deze tips als geroepen.

 1. Controleer iedere 2 maanden de bandenspanning
  Kleine moeite, groot plezier: de spanning van je banden meten. Rijd je op (te) zachte banden, dan heb je een langere remweg, een slechtere wegligging, eerder een klapband en verbruik je een stuk meer brandstof. Vergeet daarom niet om iedere 2 maanden de spanning van je banden te meten. Bij de meeste tankstations kan dit.
 2. Scan het wegoppervlak
  Het scannen van het wegoppervlak – ook wel lezen van de weg genoemd – is een belangrijke truc om veiliger te rijden. Omdat het wegoppervlak constant kan veranderen, is het verstandig om tijdens het rijden hierop te letten. Geef daarnaast gelijktijdig gas en rijd bij regen niet over wegmarkeringen. Zo verklein je de kans op een ongeluk aanzienlijk.
 3. Kies de motorverzekering die bij je past
  Een motorverzekering vinden die bij jou en je motor past, is voor de meeste mensen geen appeltje-eitje. Toch is het de moeite en tijd waard om hier een (kleine) studie van te maken. Naast dat een motorverzekering wettelijk verplicht is, is het wel zo’n prettig idee als je lieveling op wielen goed verzekerd is bij schade. Ben je benieuwd wat je per maand kwijt bent? Je kunt hier gratis de premie van je potentiële motorverzekering berekenen.
 4. Controleer je verlichting
  Voordat je op je motor weg scheurt, is het een goed idee om je verlichting te checken. Kijk ook meteen of je rem- en knipperlichten het optimaal doen. Rijden zonder verlichting is niet alleen heel gevaarlijk, maar kan je ook flink veel geld kosten. Word je aangehouden door de politie en doet één van je lichten het niet, dan heb je al snel een boete van €140 aan je broek. Reden genoeg om de lichten te controleren voordat je wegrijdt.
 5. Spring regelmatig op je motor
  Uit cijfers van het CBS bleek dat de meeste Nederlanders vooral recreatief motorrijden. Ben jij iemand die af en toe op zijn motor springt voor een lange of korte tour? Let dan op dat je rijtechniek goed blijft. Het gevaar van weinig motorrijden, is dat je het rijden langzaam verleert. Rijd daarom regelmatig, als het even kan zelfs iedere week.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.