5x mooie scooterroutes rondom Westerwolde

Westerwolde is een uniek gebied in Oost Groningen. Een prachtige omgeving om met je scooter te verkennen. Met een scooter kun je zowel van fietspaden als van rijwegen gebruik maken, dus kun je alle kanten op (uiteraard wel met beperkingen als er bijvoorbeeld ‘niet brommen’ staat aangegeven of wanneer het om een snelweg gaat). Stel zelf je route samen of kies één van de onderstaande tochten.

Rondje Smeerling, Vlagtwedde, Bourtagne
Dit is een landelijke, historische tocht die je o.a. langs de zeven gerestaureerde Saksische boerderijen van Smeerling leidt. Deze stammen uit de 17e en 18e eeuw en in de oudste is nu Gasterij Natuurlijk Smeerling gevestigd, waar je binnen of op het terras kunt genieten van een heerlijke lunch. Rijd ook even langs Galgberg. In de Middeleeuwen werden hier executies uitgevoerd. De galg stond vlakbij een doorgaande weg om voorbijgangers er aan te herinneren op ‘het rechte pad’ te blijven. Voor deze route kun je de fietsknooppunten 50-40-41-55-54-53-51-50 volgen.

Tocht Stadskanaal-Wedde
Bij deze tocht rijd je via B-weggetjes naar Burcht Wedde, een fraai kasteeltje met een slotgracht en een roemrucht verleden. Tijdens je bezoek leer je meer over de geschiedenis ervan en ontdek je de eigentijdse bestemming die De Burcht nu heeft. Voor de terugweg kies je uiteraard weer andere B-wegen.

Rondje Oudeschans
Dit is ook een prachtige route waarbij je veel van de historische omgeving te zien krijgt. Volg fietsknooppunten 70-71-75-76-69-70 en bezoek onderweg o.a. Vesting Oudeschans, het Garnizoenskerkje in Oudeschans en Museum Oude Wolden in Bellingwolde.

Ontdekkingstocht in Stadskanaal
Stadskanaal heeft enorm veel te bieden en deze plekken kun je gemakkelijk met de scooter bereiken. Groot pluspunt: nooit parkeerproblemen! Bezoek onder andere Museumspoorlijn Star, het Streekhistorisch Centrum en de Watertoren. En natuurlijk zijn er genoeg fijne plekjes, met of zonder terras, voor een lunch of gewoon koffie met gebak.

Westerwoldse Aa-route
Dit is een wat langere tocht in de veelzijdige omgeving. Start bij fietsknooppunt 28 en volg verder de knooppunten 63-07-08-66-68-97-75-71-70-69-76-51-67-12-29 en terug naar 28. Deze route brengt je naar mooie plaatsen zoals Bellingwolde, en je ontdekt het prachtige landschap. Onderweg is er veel te zien aan historische panden, natuur en bezienswaardigheden én je komt langs genoeg horecagelegenheden om even een koffie- of lunchpauze te houden.

Bereid je tocht voor
Natuurlijk zorg je dat je voor je scootertocht beschikt over goed materiaal. Geef je scooter even een controlebeurt voor je vertrekt en zorg voor een goede scooterhelm die zowel veiligheid als comfort biedt. Het is erg belangrijk dat je een helm kiest die bij je past en die niet alleen geschikt is voor een dagtochtje, maar ook voor je dagelijkse rijgedrag. Verder neem je zo min mogelijk bagage mee, want dat rijdt een stuk lichter. Bedenk dus van te voren even wat je nodig zal hebben onderweg. Nog een laatste tip: houd er rekening mee dat veel stukken van je route via fietspaden en door de natuur gaan. Rijd dus rustig en kies, als dat nodig is, een alternatieve weg.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.