7x tips om een burn-out te voorkomen

Wanneer de eisen van het leven je te zwaar belasten en de stress op de werkplek zich opstapelt, kun je emotioneel en lichamelijk uitgeput raken. Wat je voelt, kan meer zijn dan het normale dagelijkse leven of overmatige stress. Het kan zijn dat je last hebt van een zogenaamde burn-out. Dit komt bij werknemers veel voor, maar dit kan ook gebeuren als gevolg van persoonlijke verantwoordelijkheden. Als je op het punt van een burn-out komt, voel je je misschien helemaal uitgeput, aan je limiet, of gewoonweg te uitgeput door het omgaan met je dagelijkse verantwoordelijkheden. Je hebt dan een herstel burnout nodig, maar het is nog beter om dit helemaal te voorkomen. De volgende tips helpen hierbij!

Geef jezelf mentale pauzes
Niet alleen kan non-stop werken ervoor zorgen dat je je uitgeput voelt, maar het kan je ook feitelijk minder productief maken. Uit onderzoek blijkt dat het nemen van korte pauzes gedurende de dag ervoor kan zorgen dat je je minder vermoeid voelt, zelfs als je lange dagen werkt. De mentale pauzes zijn dan ook een goede hulp bij burn out.

Zoek privacy
Als je niet weet hoe je een burn-out kunt stoppen, kan het zijn dat je geen tijd voor jezelf hebt. Breng elke dag tijd alleen door, zodat je je zonder enige afleiding op belangrijke taken kunt concentreren. Probeer een korte meditatie te doen, in een dagboek te schrijven of zelf een korte wandeling te maken. Een beetje tijd kan een grote bijdrage leveren aan het geven van mentale ruimte en helderheid.

Beweeg regelmatig
Of je nu naar de sportschool gaat, gaat joggen of dansles volgt, lichaamsbeweging kan je fysieke en mentale welzijn verbeteren en je vermogen om met overmatige stress om te gaan vergroten. Studies hebben aangetoond dat regelmatige yogasessies bijvoorbeeld het stressniveau van verpleegkundigen en de tekenen van burn-out aanzienlijk kunnen verminderen.

Beoefen zelfzorg
Veel mensen die een burn-out ervaren, hebben hun eigen behoeften verwaarloosd. Wees niet bang om van jezelf een prioriteit te maken. Eet gezond, zorg voor voldoende slaap en reserveer tijd om dingen te doen die je elke dag leuk vindt. Zelfzorg is een belangrijk onderdeel van onze algehele gezondheid van lichaam en geest.

Zoek een hobby
Een hobby kan een uitstekende manier zijn om te ontspannen en tot rust te komen na een lange, stressvolle dag. Of je nu aan een kunstproject werkt, een nieuwe vaardigheid leert of tijd vrijmaakt om te lezen, hobby’s kunnen een burn-out helpen voorkomen en je levenskwaliteit verbeteren.

Stel duidelijke grenzen
Grenzen leren stellen en om hulp vragen kan ongelooflijk krachtig zijn. Als je geen duidelijke grenzen hebt vastgesteld, vooral als het gaat om de balans tussen werk en privéleven, kan het lijken alsof je altijd op de klok zit. Zwakke of niet-bestaande grenzen met vrienden, familieleden en romantische partners zullen bijna altijd een belangrijke bron van stress worden.

Probeer meditatie
Meditatie tegen stress is een effectieve manier om met stress op zowel korte als lange termijn om te gaan. Door slechts een paar minuten te mediteren, kun je ontspannen en je geest vrijmaken van negatieve gedachten.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.