Amerikaanse Sesamstraat maakt special over coronavirus

Kinderen luisteren mee met volwassenen, zien het acht-uur Journaal. Ze horen van alles over het coronavirus. Hoe gaan ze daar mee om en wat kun je doen aan eventueel hun angst en onwetendheid? In Amerika pakt Sesamstraat het op.

Kinderen kijken graag televisie. Het is dan ook de manier om ze spelenderwijs informatie bij te brengen. Over het coronavirus bijvoorbeeld. Nog maar net de luiertas ontgroeid is het Jeugdjournaal een brug te ver, maar kijken jonge kinderen wel graag Sesamstraat. Voor de Amerikaanse televisiemakers hét programma om jonge kinderen bij te praten over het virus en de gevolgen ervan.

In samenwerking met het Amerikaanse CNN wordt op zaterdag 25 april een coronaspecial uitgezonden. In de special wordt uitleg gegeven en worden er vragen beantwoord van kinderen. Elmo, Grover en Big Bird zijn bij de gratis online-uitzending aanwezig.

Nederlandse kinderen hebben Het Jeugdjournaal
Of Nederland ook speciaal voor kinderen een corona-uitzending maakt, is niet bekend. Zij krijgen vooral informatie via Het Jeugdjournaal. Niet onbelangrijk nu ze een tijd lang fysiek niet naar school zijn geweest en veel gesprekken hierover hebben moeten missen. Binnenkort wordt de schooltas weer opgepakt en gaan kinderen weer naar de basisschool.

Het Nederlands Jeugd Instituut geeft op haar site advies aan ouders om met kinderen over corona te praten. Dat begint met vragen stellen om erachter te komen of het kind bang is. Het advies luidt dat vooral op een ontspannen moment te doen. Als het kind helpt de tafel te dekken, tijdens een rondje fietsen of als je samen met een rugtas of een rains backpack op een wandeling maakt. Vervolgens is het belangrijk om vooral eerlijk te zijn en op leeftijdsniveau informatie te geven. Zeggen dat er niets aan de hand is, is niet de bedoeling. Leg het zo eenvoudig mogelijk en eerlijk uit, zo meent het Jeugd Instituut.

Kinderen worden stil of boos
Probeer vooral uit te leggen waarom de dingen nu anders gaan. Waarom er geen school is, geen voetbaltraining en winkels dicht zijn. Breng het kind op de hoogte van de maatregelen. Soms lijkt het het kind niet veel te doen, maar uit het zich op een andere manier. Houd dat goed in de gaten, zo meent het Instituut in haar adviezen. Kinderen worden ineens stil, worden boos of angstig. Het is belangrijk die emoties te benoemen en de tijd te nemen om erover te praten, of te tekenen bijvoorbeeld.

Anke Klein, wetenschapper aan de Universiteit Leiden, doet al jaren onderzoek naar angst bij kinderen. Zij gaf al eerder in een uitzending van het Jeugdjournaal een aantal goede tips hoe kinderen zich beter kunnen voelen als er zo veel narigheid in het nieuws is.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.