Autogebruik historisch laag

Nu veel mensen noodgedwongen thuiswerken en er ook in de weekenden niet meer op uittrekken, is het autogebruik in Nederland historisch laag. Op zondag 22 maart riep de overheid heel Nederland op om thuis te blijven via een NL Alert. Nederlanders brachten die dag meer tijd wandelend door dan in de auto.

Voor het eerst sinds autoloze zondag
Zondag 22 maart brachten Nederlanders meer tijd te voet door dan in de auto. Dat was voor het eerst sinds de autoloze zondag van 1973. De twee zondagen daarna herhaalde dit zich. Sinds kort is er wel weer een lichte stijging te zien in het autogebruik. Dit wordt gemeten door het verkeer dat over lussen in het wegdek rijdt. Het zijn beperkte toenames van zo’n 5 procent in het weekend en 3 tot 5 procent tijdens doordeweekse dagen. Dit kan komen doordat mensen de maatregelen wat meer loslaten, maar een andere verklaring is te vinden in de bouwsector. Meer bouwvakkers rijden alleen naar de bouwplaats, in plaats van samen. Brancheorganisatie Bouwend Nederland heeft de oproep gedaan op enkel samen te reizen als afzonderlijk vervoer niet mogelijk is en wanneer er 1,5 meter afstand gehouden kan worden.

ANWB Wegenwacht nog druk
Volgens een woordvoerder van de ANWB is hij bij de wegenwacht nog altijd druk. De rest van het personeel kan het rustig aan doen. De laatste file in Nederland die veroorzaakt werd door verkeersdrukte was op vrijdag 13 maart. Dit was de dag dat de scholen voor het laatst open waren. Wel komen er nog af en toe files voor als gevolg van een ongeval. Ook in gemeente Westerwolde zijn helaas verkeersongelukken voorgekomen zoals laatst het ongeval bij Ter Apel. Het is nog niet duidelijk wat we kunnen verwachten wanneer het normale leven weer op gang komt. Er valt te zien dat het voornamelijk extreem rustig is op de weg net na een speech van de minister-president. Een paar dagen later worden de mensen vaak weer wat losser. Het zou kunnen dat veel bedrijven ervoor kiezen om een groot deel van het personeel alsnog vanuit huis te laten werken en iedereen stapsgewijs weer naar kantoor te halen. Ook zijn er veel bedrijven en werknemers die aangeven positief verrast te zijn door de mogelijkheden die thuiswerken biedt.

Auto de deur uit?
De rust op de wegen is uniek, waardoor men nu zo vanuit Westerwolde in het centrum van Groningen staat. Niet dat daar momenteel veel te beleven valt. Toch valt het niet aan te raden om de auto de deur uit te doen, want wanneer straks het normale leven weer hervat wordt, is het prettig om weer met de auto naar het werk te gaan of uitstapjes te maken. Wel is dit een goed moment om eens kritisch naar de autoverzekering te kijken. Om te kijken of de dekking nog bij de leeftijd en waarde van de auto past.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.