Autopech? Niet met een jumpstarter in de koffer!

Kom je onderweg met een lege accu te staan en is er niet direct hulp in de buurt, dan kun je altijd nog rekenen op de expertise en nauwkeurigheid van de jumpstarter. Extra handig in gebruik en vanwege zijn compacte formaat en lichte gewicht uiterst praktisch om in de kofferbak van je wagen op te bergen. Kortom, dé ideale starthulp bij uitstek voor zowel de auto, motor, vrachtwagen als boot.

Autopech, wat nu gedaan?
Staat er binnenkort een leuk autovakantie met het hele gezin op de planning of moet je regelmatig de baan op vanwege het werk? Misschien is het dan ook wel handig om in bepaalde situaties te voorzien en een jumpstarter in de kofferbak van je voertuig mee te nemen. Het moet maar eens gebeuren dat je onderweg met een lege accu te maken krijgt en er niet meteen iemand in de buurt is met een krachtige accu én bijbehorende startkabels.
Ondanks het feit dat het vaak compacte en handzame apparaten zijn, kun je ze tegenwoordig in allerlei soorten en afmetingen tegenkomen. Of je daarbij kiest voor de licht dan wel zware variant heeft vooral te maken met het vermogen en de zwaarte van het voertuig waarmee je je verplaatst. Diverse onderzoeken hebben reeds aangetoond dat heel wat standaard personenwagens gebaat zijn bij een lichte jumpstarter van 12V. Vrachtwagens en andere laadwagens met een ruimer vermogen, oordelen beter op de kracht van een 24V jumpstarter.

Wat is een jumpstarter?
Met behulp van een jumpstarter is het mogelijk om eigenhandig de accu van je wagen opnieuw aan de praat te krijgen, zonder dat je daarbij de hulp van een tweede wagen én accu nodig hebt. Welk type startjumper het meest geschikt is, is afhankelijk van verschillende factoren gaande van het gebruiksgemak tot de frequentie waarmee hij zal worden gebruikt en het type voertuig.
Indien je regelmatig de baan op moet dan gaat je voorkeur eerder uit naar een mobiele jumpstarter die voorzien is van een ingebouwde oplaadbare accu en vrij eenvoudig te verplaatsen is. Dit maakt hem ideaal voor personenwagens, boten, motoren, tractoren en kleine lichte vrachtwagens. Bovendien kun je de accu van het apparaat nadien weer opladen door hem aan te sluiten op de sigarettenaansteker van je wagen.
Garages en speciale autobedrijven daarentegen, zullen een beroep doen op een 230V jumpstarter die je op het lichtnet moet aansluiten. Deze apparaten zijn vaak te groot en te robuust om makkelijk mee te nemen op verplaatsing en dienen ook altijd in de buurt van een stopcontact te worden geplaatst. Echter blijken ze continu van stroom voorzien en bijgevolg in staat om een ruimer vermogen te leveren.

Wat met zware voertuigen?
Zware voertuigen hebben echter nood aan een jumpstarter met een zo ruim mogelijk vermogen zodanig dat een correcte en efficiënte doorstart kan worden geregeld. Hetzelfde principe geldt voor de zogenaamde dieselmotoren die, in tegenstelling tot een benzinemotor, veel meer vermogen verlangen om zonder aarzelen te kunnen doorstarten.
Bij zware voertuigen en/ of voertuigen met een aanzienlijk gewicht wordt daarom de voorkeur gegeven voor een krachtige 230 Volt jumpstarter die je op het stroomnet dient aan te sluiten.

Nuttig of eerder onhandig?
Kortom, in dit artikel is het gebruik van een jumpstarter zo onderhand wel nuttig gebleken. Je hoeft alvast niet te vrezen indien je met autopech komt te staan en er niemand in de buurt is om je even een handje te helpen. Door de jumpstarter perfect in te schakelen, kom je zelf al een heel eind verder! Als je investeert in een jumpstarter, kies dan voor apparaten die door professionele vakmensen worden aanbevolen. Zo kun je jezelf enigszins behoeden voor een eventuele miskoop!

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.