Beleggen en sparen: de perfecte manier om vermogen op te bouwen

Als je op zoek bent naar een manier om vermogen op te bouwen, is beleggen en sparen een uitstekende keuze. Door je geld op de juiste manier te beleggen en verstandig te sparen, kun je op lange termijn financiële stabiliteit en daarnaast ook groei realiseren. Je spaargeld kun je dan gebruiken voor bijvoorbeeld onvoorziene uitgaven, terwijl je de beleggingsrekening houdt voor de toekomst. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat je misschien bij het gedeelte beleggen afhaakt, leggen we je graag uit hoe je dit het beste kunt doen, waar je moet beginnen en vertellen we je ook wat de grootste valkuilen zijn als je net begint.

Waarom beleggen?

Beleggen biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van vermogensopbouw. Door je geld te beleggen heb je de mogelijkheid om rendement te behalen dat veel hoger is dan wat je zou kunnen bereiken met traditionele spaarrekeningen. Daarnaast groeit je vermogen exponentieel, aangezien je te maken krijgt met het bekende rente op rente effect. Dit zorgt er dus ook voor dat je rendement maakt op het rendement dat je eerder al hebt gemaakt. Beleg je met serieuze bedragen, dan kan dit zelfs zorgen voor een passief inkomen in de vorm van dividend. We hoeven je dus niet uit te leggen dat beleggen zeker de moeite waard is om je eens verder in te verdiepen. Dit geldt overigens niet alleen voor normale aandelen, maar ook voor bijvoorbeeld crypto. Door te investeren in de juiste munten, kan je crypto stijgen en heb je uiteindelijk meer geld dan je in het begin hebt ingelegd. Hoe fijn is dat?

Hoe begin je met beleggen?

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om een goede basis te leggen. Doe grondig onderzoek naar verschillende beleggingscategorieën, zoals vooral aandelen en obligaties. Wil je ook gaan beleggen in vastgoed, dan komt daar net even wat meer kennis bij kijken. Wat ook belangrijk is, is het doel van je belegging. Je strategie is namelijk heel anders op het moment dat je over 30 jaar een aanvullend pensioen wilt hebben, dan wanneer je bijvoorbeeld over 5 jaar wilt cashen.

Kies voor een betrouwbare broker

Nu je weet waarvoor je wilt beleggen, is het tijd om op zoek te gaan naar een betrouwbare broker. Gelukkig is dit in Nederland niet zo’n probleem en zijn er verschillende partijen waaruit je kunt kiezen. Als we kijken naar één van de partijen die het meest uitgebreid is qua aanbod en ook de juiste service bieden, dan is dat Plus500 of DeGiro in Nederland. Zo kun je vrij eenvoudig een account aanmaken en eigenlijk vaak al binnen 24 uur nadat je geld hebt gestort, je eerste aandelen kopen.

De kracht van periodiek beleggen

Eenmalig beleggen kan, maar is veel minder krachtig dan wanneer je periodiek belegt. Allereerst zorgt het voor een mooie groei van je vermogen, maar ook dat je altijd de juiste prijs betaalt voor een aandeel. Zo kan het zijn dat je de ene maand 5 aandelen koopt voor hetzelfde bedrag en de maand erop 4. Dit wordt ook wel dollar cost averaging genoemd. Zo profiteer je de ene maand van een lagere koers en betaal je de andere maand net even wat meer. Belangrijk daarbij is wel dat je weet in welke aandelen je moet beleggen.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.