De cryptomarkt stort in: wat nu?

Aangezien de bitcoin waarde flink daalde de afgelopen weken, maar ook die van diverse overige cryptomunten, raakten verscheidene bedrijven in paniek. Zij zagen zich genoodzaakt in te grijpen. ING-econoom Teunis Brosens laat weten: ‘Het is een bankrun volgens het boekje’. Wat is er aan de hand?

Begin dit jaar was men nog erg enthousiast over de cryptomunten maar daar is weinig meer van te merken. Aan het einde van maart had de bitcoin een piek (43 duizend euro was de koers toen). Maar vandaag de dag is de koers van de bitcoin nog niet eens de helft daarvan. En de koers lijkt alleen maar meer te dalen. Ook Ethereum, die bijna net zo groot is als de bitcoin, is een derde in waarde gezakt vorige week.

Veel mensen hebben rentevrees, en investeren daardoor minder in cryptomunten. Dat komt de populariteit ervan niet ten goede. Wanneer de rente stijgt, is het namelijk erg risicovol om te investeren. Steeds meer beleggers vrezen voor de stijgende rentetarieven van de Amerikaanse Federal Reserve (de voornaamste centrale bank ter wereld), in verband met hoge inflatie. Voor techaandelen heeft dit zeker nadelige gevolgen. Teunis Brosens noemt cryptomunten ‘techaandelen in het kwadraat’. Ook de enorme koerswisselingen vindt hij risicovol.

Al gelange tijd zijn beleggers bang voor stijgende rentetarieven van de Amerikaanse Federal Reserve. Techaandelen worden dus gezien als risicovolle investeringen. En wat is dan het gevolg: door de stijgende rente vinden veel beleggers de risicovolle cryptomunten niet meer interessant. Want ze willen liever meer zekerheid bij het beleggen.
Ook in mei vond er een negatieve ontwikkeling plaats van een van de cryptomunten: de Terra, waarvan gedacht werd dat deze erg stabiel was, daalde naar 17 dollarcent (terwijl deze munt 1 dollar waard was). Het gevolg was een tal van paniekverkopen. Ook volgde er veel argwaan onder de cryptobeleggers die aanvankelijk veel vertrouwen hadden in de digitale munten.

Het vertrouwen daalt nog meer
Indien er nog enig vertrouwen was onder de beleggers, verdween dat de afgelopen dagen nog meer. Want alle transacties werden vorige maand bevroren door het Amerikaanse Celsius Netwerk. Mensen konden geen geld meer storten of opnemen. Waarom? Deze cryptobank gaf zelf aan, dat dit vanwege ‘extreme marktomstandigheden’ was. En ook hoopt ze dat deze actie voor meer financiële zekerheid zorgt in de toekomst. ING- econoom Brosens zegt dat het niet duidelijk is wat er nu daadwerkelijk gaande is bij deze bank. Met een belegging behaal je een bepaald rendement. Bij het Amerikaanse Celcius Netwerk is dat rendement 18 procent op jaarbasis. ‘Het is een klassieke wijsheid’, aldus Brosens, ‘een hoog rendement hangt samen met een hoog risico.’ En de risico’s zijn op dit moment erg hoog.

De ING-econoom twijfelt dus aan de uitleg die Celsius gaf. Veel klanten stonden te dringen om hun tegoed op te vragen. Brosens: ‘Het is een bankrun volgens het boekje. Na de Terra-crash zijn beleggers kritisch geworden en vragen ze zich constant af: waar heb ik nog meer risicovolle beleggingen? Overal kloppen klanten op de deur.’
Celsius blijkt al langer ruzies te hebben met Amerikaanse toezichthouders. Deze cryptobank kan niet concurreren met de gereguleerde banken, waar klanten een garantie hebben tot 100.000 euro, en hun geld indien gewenst altijd weer terug kunnen krijgen.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.