Duitse overheid verkoopt 0,25% van alle Bitcoin in de wereld en draagt ​​bij aan onrust op de cryptomarkt

De afgelopen weken heeft de Duitse overheid een vrij aanzienlijke hoeveelheid Bitcoin verkocht, waardoor de voorraad binnen de cryptomarkt stijgt. Dit heeft een aanzienlijk effect op de prijs van de munt gehad, maar volgens crypto-experts zal de markt zich snel herstellen.

Even alle cijfers en feiten op rij:

  • In januari nam de Duitse overheid een fikse som van 50.000 Bitcoin in beslag, met een waarde van $2,1 miljard op dat moment. Naar verluidt was dit het resultaat van een “vrijwillige transfer” van een beschuldigde in verband met internetpiraterij
  • Sinds januari werd ongeveer 75% van deze Bitcoin verkocht
  • Vorige week hebben de oosterburen nogmaals een robuuste $600 miljoen van hun Bitcoin-voorraad van de hand gedaan, via verschillende crypto-exchanges
  • Op moment van schrijven hebben ze nog meer dan 13.000 Bitcoin in hun crypto-wallet, met een waarde van ruim $750 miljoen

Deze cijfers lijken op het eerste gezicht vrij imposant. Het feit dat er op relatief korte periode meer dan $2 miljard in Bitcoin werd verkocht, heeft zeker een impact gehad op het gedrag van crypto traders.

Hier komt nog eens bij dat er nog andere factoren de cryptomarkt een lichte tik hebben gegeven. Zo daalde de Bitcoin koers flink sinds het begin van juni. Dit verliep vrij gelijktijdig met de periode waarin de Duitse overheid steeds meer van hun voorraad begon te verkopen. Momenteel ligt de waarde van 1 BTC bijna 20% lager dan de piekwaarde. 

Door deze onrust is het niet eenvoudig om een antwoord te geven op welke crypto’s gaan stijgen in juli. Volgens Ilyaas Sari, crypto-expert van Techopedia, is het zelfs voor de meest ervaren crypto traders lastig om exact te voorspellen welke cryptomunten het goed gaan doen en wanneer dit zal plaatsvinden.

De Duitse overheid is daarbovenop niet de enige grote speler die aanzienlijke sommen Bitcoin terug in de markt heeft gepompt. Begin juli is Mt. Gox, een Japanse crypto-exchange die een tiental jaar geleden failliet ging, begonnen met het terugbetalen van ongeveer $9 miljard aan Bitcoin.

Omdat traders in Bitcoin deze gebeurtenissen konden volgen nog voor ze gebeurden, kwam er ook interne druk om te verkopen. Bitcoinbeleggers wisten dat de prijs ging dalen omdat er meer Bitcoin op de markt ging komen. Veel beleggers gingen dus ook verkopen, of ze gingen hun Bitcoin inzetten bij een cryptocasino. Dit zorgde ervoor dat de prijs nog sterker daalde.

Kortom, meerdere factoren hebben geleid tot de huidige onrust op de cryptomarkt. Maar dat Bitcoin terug zal kaatsen lijkt bijna onvermijdelijk.

De 50.000 Bitcoins van de Duitse overheid mogen dan wel een vrij grote som vertegenwoordigen, je moet ook in gedachten nemen dat dit slechts 0,25% van de totale voorraad van alle Bitcoin is. De markt ondergaat momenteel weliswaar een dipje, maar dit is dagelijkse kost binnen de volatiele cryptomarkt.

De prijs van Bitcoin is in minder dan 10 jaar tijd met een mooie 20.000% gestegen, dus de kans is vrij groot dat de cryptomunt deze tijdelijke terugval zal overleven en sterker dan ooit zal terugkomen.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.