Een dagje op pad in Westerwolde en omgeving: 3 tips

Westerwolde is een jonge gemeente in de provincie Groningen. Het is gevormd op 1 januari 2018. De gemeente bestond eerder uit de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde. Er zijn maar weinig gebieden in Nederland zo rijk bedeeld met schitterende natuurgebieden als Westerwolde. Er is voor ieder wat wils. Er zijn bijvoorbeeld tientallen wandel- en fietsroutes uitgezet om optimaal te kunnen genieten. Maar er is meer…wij geven je 3 tips!

Vesting Bourtange
Spring in een deelauto en rij naar Vesting Bourtange. Toen het verdedigingswerk van Vesting Bourtange (eind zestiende eeuw) nog maar net af was, stonden de Spaansgezinden al voor de poort. Echter, zij konden de vesting niet betreden dankzij de combinatie van het drassige moeras en de bastions. Ook de bisschop van Munster lukte het niet om Bourtange te veroveren. Wanneer je de vesting  bezoekt hoef je je de hele dag niet te vervelen. Er zijn verschillende wandelroutes, een ouderwetse kaarsenmakerij en ook winkels. Daarnaast worden er ook regelmatig evenementen georganiseerd zoals realistisch nagespeelde veldslagen en diverse markten. Tevens zijn er ook meerdere musea en wordt iedere zondagmiddag het oude kanon nog afgeschoten. Een interessant en educatief uitje voor jong en oud!

Klooster Ter Apel
Waar je ook vandaan moet komen, auto delen Amsterdam (of een andere plaats) is snel ingetoetst in Google. Je kunt dus eigenlijk altijd wel een auto vinden waarmee je een dagje op pad kunt, zo ook naar Ter Apel. In 1464 werd Klooster Ter Apel gesticht en vonden doortrekkende pelgrims en reizigers hier een plaats van gastvrijheid en toewijding. Ook als je tegenwoordig het klooster bezoekt dan is dit nog steeds goed voelbaar. De toewijding aan het geloof en het ontzag voor God is voornamelijk terug te zien in de kloosterkerk, waar het hoge indrukwekkende plafond en de erg oude houten ornamenten meteen opvallen. In het klooster zelf neem je een kijkje in de oude slaapvertrekken en in de kloostertuin zijn geneeskrachtige kruiden te vinden welke je zullen verwonderen. Eeuwenlang werd op het kloosterterrein bier gebrouwen en hiervan zie nog steeds de resten terug in de bossen, in de vorm van verwilderde hop. De huidige Kruisheren Klooster Ter Apel Bieren worden in Duitsland en België gebrouwen en nog steeds bewaard in de proviandkelder onder het klooster.

Westerwolde
De riviertjes en beekdalen van de Westerwoldse Aa en de Ruiten Aa bieden je schitterend uitzicht tijdens een mooie wandeling. In meerdere dagen kun je de route van maar liefst 100km wandelen van Ter Apel naar Wedderbergen. Het enige dat je moet doen is de geel-blauwe markeringen volgen. Loop door de oude beuken- en eikenbossen en later over een uitgestrekt heideveld met Drentse heideschapen. Zeer geschikt voor mensen met een grote liefde voor de natuur dus!

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.