Eerste hulp bij zomerkwaaltjes; dit kun je er tegen doen

Het is weer zomer! Voor veel mensen het seizoen waar ze het hele jaar reikhalzend naar uit kijken. Tijd om de tassen weer te pakken, lekker op het strand te liggen en te genieten van onze vrije tijd en de warme zon (als hij zich laat zien). Toch heeft dit seizoen ook zo zijn nadelen; zo kan die geliefde zon soms ook juist je vijand blijken, zijn er verschillende kriebelbeestjes die je het leven zuur kunnen maken en met een beetje pech heb je ook nog last van alle natuur die in bloei staat. Hieronder kun je lezen wat je kunt doen wanneer jij met een van deze zomerkwaaltjes te maken krijgt.

Zonneallergie
Die eerste zomerse zon lonkt en je pakt je handtas dames om lekker een middag op het terras mensen te kijken, te kletsen met vrienden en verfrissende drankjes te nuttigen. Maar na een poosje in de zon wordt je huid ineens rood en verschijnen er rode bultjes of zelfs jeukende blaasjes. Zonneallergie kan zomaar ineens ontstaan, en is vervelend maar gelukkig niet ernstig. Vaak gaat het na een paar dagen weer weg. Door je huid in de lente of zomer rustig te laten wennen aan de zon, bijvoorbeeld door je tijd in de zon eerst te beperken tot een kwartiertje, en je in te smeren met een goede zonnebrandcrème (minimaal factor 30) kun je zonneallergie voorkomen. Heb je erg veel last van de uitslag dan kan de huisarts je helpen met een verlichtende gel of crème.

Zonnesteek
Iedereen die het weleens heeft meegemaakt weet dat je er flink ziek van kan zijn; een zonnesteek. Wanneer je een zonnesteek hebt is je lichaamstemperatuur dusdanig gestegen dat er sprake is van oververhitting. Je temperatuur loopt dan al snel op tot boven de 40 graden waardoor je misselijk en duizelig wordt en hoofdpijn krijgt. Doordat je te veel gaat zweten ontstaat er een vochttekort in je lichaam. Een zonnesteek kan best gevaarlijk zijn als je niet juist handelt. Voorkomen is natuurlijk het allerbeste. Dit doe je door voldoende te drinken, minstens twee liter per dag, vooral wanneer het erg heet is. Wees voorbereid en zorg dat je een fles water in je anti diefstal rugzak (handig en veilig tijdens de vakantie) hebt zitten. Vermijd de zon, zoek een koele plek in de schaduw en stel intensieve activiteiten uit. Luister goed naar je eigen lijf en let ook op anderen; vooral kleine kinderen en ouderen hebben een grotere kans op een zonnesteek.

Heb je toch een zonnesteek opgelopen? Ga dan direct uit de zon, drink niet te koude (sport) drank en koel je spieren bij eventuele verkramping. Heb je het gevoel dat het steeds slechter gaat? Neem dan contact op met de hulpdiensten.

Vervelende insecten
In de zomer zijn we meer in de natuur te vinden. Dan begeven we ons natuurlijk in het territorium van allerlei stekende en bijtende beestjes. Je kunt jezelf proberen te beschermen tegen beten en steken door gebruik te maken van een insectenspray of door je blote huid zoveel mogelijk te bedekken, maar soms is het niet te voorkomen.

Ben je geprikt door een wesp of bij? Dan kan koelen met ijs de zwelling wegnemen en de pijn verzachten. Als de huid geïrriteerd is kun je dit verhelpen met een crème met daarin menthol, aloë vera of calendula. Dit kan ook helpen wanneer je jeuk hebt omdat je in contact bent gekomen met de eikenprocessierups. Deze rupsen verliezen zogenaamde brandharen, die door de lucht worden verspreid en irritatie aan huid, ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken.

Is er sprake van een ernstige allergische reactie dan moet je zo snel mogelijk 112 bellen. Wanneer je een teek oploopt is het zaak om deze zo snel mogelijk op de juiste manier te verwijderen. Deze parasieten kunnen namelijk de ziekte van Lyme over dragen. Gebruik een pincet of een speciale tekentang, of tekenkaart om de teek te verwijderen. Pas als de teek eruit is ontsmet je het plekje met alcohol. Na een tekenbeet is het belangrijk om de eerste drie maanden na de beet de plek goed in de gaten te houden. Neem contact op met de huisarts wanneer je een steeds groter wordende rode vlek op je huid krijgt, een grieperig gevoel krijgt met koorts en spierpijn, je dubbelziet of een scheef aangezicht krijgt, je pijn, krachtverlies of tintelingen in je ledematen ervaart of er gewrichtsklachten ontstaan.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.