Energie besparen door te ventileren: wat is er mogelijk?

Dat het beschikken over goede ventilatie belangrijk is voor een gezond en comfortabel klimaat in uw woning is duidelijk. Maar wist u al dat u met efficiënte en goed werkende ventilatie ook een flinke besparing kan doen op uw energieverbruik? In dit artikel leggen we u uit hoe dit mogelijk is.

 Uw ventilatiesysteem
De hoofdfunctie van een ventilatiesysteem is het verversen van lucht en de afvoer van vocht, fijnstof en geuren. Maar ventilatie kan ook worden ingezet bij het verwarmen of verkoelen van ruimtes in de woning. Precies daarmee kan een besparing op de energierekening worden gerealiseerd. Hoe? Daar zijn verschillende manieren voor te bedenken. Allereerst is het zaak dat u gebruik maakt van een efficiënt ventilatiesysteem. Denk bijvoorbeeld aan een hybride ventilatiesysteem, dat gebruik maakt van de natuurlijke verschillen in luchtdruk tussen warme lucht en koude lucht. Hierdoor ontstaat een luchtstroom die zorgt voor verse lucht. Wanneer de natuurlijke drukverschillen niet genoeg zijn, springt dit systeem bij met een ventilator. Dit is echter niet het beste systeem als u de kwaliteit van de lucht in acht neemt. Daarom is het mechanische ventilatiesysteem nog steeds het meest gebruikte ventilatiesysteem voor woningen. Hierbij zijn ventilatieroosters in ramen en luchtafvoerroosters in de verschillende ruimtes verbonden aan een ventilatie-unit. Luchtverversing is hiermee goed, alleen klimatiseren is lastiger.

Energie besparen
Als u energie wil besparen dan is het raadzaam om u te verdiepen in het gebruik van een wtw-unit. Deze haalt warmte of koude uit de vuile afzuiglucht en draagt deze over aan de verse lucht. Hiermee ventileert u én regelt u het klimaat. Ook kunt u, wanneer u gebruik maakt van een mechanische ventilatie, investeren in hoog efficiënte elektromotoren. Voor het verplaatsen van de lucht met dit systeem is immers elektriciteit nodig. Tenslotte is het goed als u het maximale haalt uit het huidige systeem in uw woning. Zoek bijvoorbeeld naar loszittende isolatie. Luchtkanalen zijn over het algemeen geïsoleerd om de vorming van condenswater te voorkomen. Wanneer het isolatiemateriaal los zit, zal er toch condensatie optreden, met corrosie en lekkage tot gevolg. Ook is een controle op luchtverlies zinvol. Nagenoeg elke installatie lekt lucht. Hoeveel dit is, hangt af van de kwaliteitsklasse waarin de luchtkanalen zijn gebouwd en geïnstalleerd. Als deze controle gepaard gaat met algemeen periodiek gepland onderhoud van de ventilatiekanalen en het systeem kan dit op zijn beurt weer voor een energiebesparing zorgen. Een slecht onderhouden systeem, met veel luchtverlies kost namelijk aanzienlijk meer energie.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.