Energierekening ondanks stijgende tarieven zo laag mogelijk houden

Nadat per 1 juli de variabele energieprijzen flink zijn gestegen, zijn ook de vaste tarieven voor een energiecontract van één en drie jaar flink gestegen. De prijzen liggen in juli al zo’n 10 procent hoger dan in juni. Wat is de reden van deze prijsstijging? En hoe kunnen Westerwolders hun energierekening zo laag mogelijk houden?

Driejarig energiecontract nu voordeliger
De vaste gastarieven zijn sinds 2015 niet meer zo hoog geweest als nu. De vaste tarieven voor stroom liggen op dit moment zelfs op het hoogste niveau sinds 2009. Naar verwachting zullen deze hoge tarieven nog wel een aantal maanden aanhouden. Op dit moment is de vraag naar gas namelijk hoger dan het aanbod. Alleen in juni was er al een stijging van 25 procent te zien. Bovendien is er dit jaar weinig duurzame energie opgewekt: er was te weinig wind en zon. Ook de ingevoerde klimaatafspraken vanuit de Europese Unie en Nederland zelf zorgen ervoor dat energie duurder is geworden. De energieleveranciers wentelen de kosten van de CO2-emissierechten op hun klanten af. Op dit moment is de inkoop van energie met levering voor over een jaar een stuk goedkoper. Daardoor kopen energieleveranciers momenteel in voor de langere termijn. Hierdoor lijkt het op dit moment voordeliger om niet te kiezen voor een energiecontract met de looptijd van één jaar, maar om te kiezen voor een driejarig energiecontract. Het nadeel hiervan is wel dat je niet elk jaar opnieuw profiteert van een welkomstkorting.

Investeren in energiezuinige apparatuur
Bijna 40 procent van de energierekening gaat op aan elektriciteit. Door te investeren in energiezuinige apparatuur, gaat de energierekening flink omlaag. Daarnaast is dit beter voor het milieu. Nieuwe huishoudelijke apparaten zijn veel zuiniger dan oude apparaten. Zo verbruikt een koelkast van vijftien jaar oud gemiddeld 450 kWh aan stroom. Een nieuwe koelkast met dezelfde inhoud verbruikt maar 150 kWh. Ook door de wasmachine en droger te vervangen, wordt de energierekening een stuk lager. Door te investeren in een energiezuinige wasdroger, bespaart men 60 euro per jaar op de energierekening. Voor een wasmachine ligt dit bedrag op 50 euro per jaar. Als huishoudens een nieuw apparaat kopen, moeten zij het energielabel van de apparatuur checken. De zuinigste apparaten hebben energielabel A.

Woning verduurzamen
Woningeigenaren en huurders kunnen flink besparen op hun energierekening door hun woning energiezuinig te maken. Bovendien maken zij hun woning op deze manier klaar voor een toekomst zonder aardgas. In 2050 moeten alle Nederlandse huishoudens namelijk van het aardgas af zijn. De woning mag dan alleen nog duurzaam worden verwarmd. Hiervoor is goede isolatie noodzakelijk. Om woningeigenaren te stimuleren om hun woning energiezuinig te maken, kunnen zij een beroep doen op de Stimuleringslening van de gemeente Westerwolde. Met deze lening kunnen bewoners hun woning verduurzamen of verbeteren. De lening bedraagt minimaal €2.500 tot maximaal €15.000. Het geld kan gebruikt worden voor gevelrenovatie, isolatie, zonnepanelen en het plaatsen van een warmtepomp.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.