Fietsendieven gaan voor de e-bikes in 2020

In 2019 zijn er 40 % meer fietsen gestolen dan het jaar daarvoor meldt de ANWB. Een forse stijging! Vervelend, want je fiets kwijt raken is het laatste waar je op zit te wachten. Het maakt niet uit of het tweedehandsje is of een dure E-bike je wilt je eigendom niet kwijt. Hoe ben je dieven te slim af? Hierbij een aantal tips.

Schadelasten bij de ANWB
De grootste verzekeraar ANWB meldt een toename van bijna 40% over 2019. Eigenaren van de e-bikers rapporteren ruim 3800 gestolen elektrische fietsen bij de verzekeraar (ANWB). De verzekeraar gaf aan dat er een grote schadelast is veroorzaakt door de fietsendieven in Nederland. In 2019 was de ANWB miljoenen kwijt, waardoor de schadelast met bijna de helft is gestegen (47%). De groei van de schade komt doordat het grote publiek nu steeds vaker een elektrische fiets aanschaft in Nederland. Voorheen was dit alleen de doelgroep ouderen, waardoor de schadelasten ontzettend zijn toegenomen.

Extra slot voor je e-bike voor extra veiligheid
Het is misschien aantrekkelijker om van je salaris een wijnkast of een wijnkoelkast te kopen, maar wil je het dieven echt lastig maken investeer dan in twee goede fietssloten. Een kettingslot en een stevig ringslot. Die laatste plaats je door je achterwiel en een kettingslot kun je het beste hoog bevestigen. Een slot wat namelijk op de grond ligt is voor een dief vrij eenvoudig om open te breken. Op de grond kun je extra druk uitoefenen. In de lucht is dat een stuk moeilijker.

Maak gebruik van een bewaakte fietsenstalling in Leeuwarden
Let goed op waar je je fiets neerzet. Bij winkels en stationsgebieden zijn veel dieven actief. Zet je fiets in een bewaakte fietsenstalling. Dit kan geld kosten, maar steeds vaker zijn ze gratis. Heb je deze niet in de buurt zet hem dan op een plek die goed verlicht is. Dieven houden er niet van om de spotlight te staan. Ook thuis moet je verstandig zijn. Zet je fiets in een afgesloten schuur of garage en niet in de voortuin. Zet hem bovendien op slot dan maak je het dieven nog lastiger.

Graveren van de e-bike
Van deze maatregel schrik je misschien, maar tegenwoordig kun je heel subtiel een postcode en huisnummer laten graveren. Dit schrikt af, omdat je fiets makkelijk te traceren is. Informeer bij je gemeente wat mogelijk is. Bewaar thuis een lijstje met het framenummer of de graveercode, het merk, kleur, slotnummer en type. Mocht je toch aangifte moeten doen dan komen deze gegevens van pas. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je over twee fietssleutels beschikt. Een verzekeraar kan daarom vragen, zo checken ze of je je fiets niet verkocht hebt. 

Fietsaccu tips
Ben jij in het bezit van een E-bike? Vergeet dan niet om je fiets accu en display te verwijderen indien dat mogelijk is. Hierdoor is je fiets niet te gebruiken als elektrische fiets. Heb je een hele dure fiets? Neem dan je zadel mee in je cowboysbag als je hem ergens parkeert. Het is vaak helemaal niet zo lastig om hem te demonteren. Als je terugkomt bij je fiets plaats je het zadel terug. Een fiets zonder zadel wordt niet snel meegenomen.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.