Financiële onafhankelijkheid

Veel mensen streven er naar om financieel onafhankelijk te worden. Dit heeft ermee te maken dat je hierdoor al het geld hebt dat je nodig hebt. Ondanks dat financiële onafhankelijkheid inhoud dat je al het geld hebt dat je nodig hebt, is het per persoon verschillend wat financiële onafhankelijkheid inhoud en hoe je hiermee om wilt gaan. Daarom gaan we in dit artikel kijken naar wat financiële onafhankelijkheid is en hoe je dit precies kunt gaan bereiken. 

Wat is financiële onafhankelijkheid?
Op het moment dat je financieel onafhankelijk bent, houdt dit in dat je voldoende geld hebt om jezelf en eventueel een gezin te onderhouden. Echter is het een beetje afhankelijk van hoe je dit bekijkt. Dit komt omdat financiële onafhankelijkheid ook in kan houden dat je voldoende geld hebt om te doen wat je graag wilt doen. Het is per persoon verschillend wat je financieel onafhankelijk vindt. Daarom bestaat er FIRE. FIRE staat ook wel voor Financial Independant, Retire Early. Doordat je financieel onafhankelijk bent, wordt het mogelijk om sneller met pensioen te gaan. In principe houdt dit in dat je kunt werken wanneer je hier zin in hebt in plaats van dat je constant hiermee bezig moet zijn. 

Hoe bereik je financiële onafhankelijkheid?
Het kan soms zijn dat je de vraag hoe word ik financieel onafhankelijk hebt. Het antwoord op deze vraag kan best lastig zijn. Dit komt omdat het per persoon anders is wanneer je vindt dat je financieel onafhankelijk bent. Eigenlijk houdt het gewoon in dat je geen extra geld nodig hebt om rond te komen. Voor financiële onafhankelijkheid bereiken hoef je dan ook niet perse te werken. 

Voor het bereiken van financiële onafhankelijkheid zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zo is het mogelijk om te gaan investeren zodat je dit geld laten terug kunt krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld in de Bitcoin of crypto investeren. Ook is het mogelijk om te gaan besparen zodat je minder geld nodig hebt. Een combinatie van beide zorgt ervoor dat het een stuk makkelijker wordt om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Voor veel mensen is dit dan ook de beste manier om dit aan te pakken. 

Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn?
Het is soms lastig om te weten hoeveel geld je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn. Als je de vraag hebt wanneer ben je financieel onafhankelijk is hier geen makkelijk antwoord op. Dit komt omdat dit in principe een persoonlijke mening is. Echter kun je ook uitgaan van de mening van de FIRE beweging. Hierdoor heb je wel een richtlijn om je aan te houden. 

Als je elk jaar 30.000 euro uitgeeft, heb je 750.000 euro nodig om volgens de FIRE methode financieel onafhankelijk te zijn. Dit houdt in dat je 2.500 euro per maand te besteden hebt. Ook kun je dit terug krikken naar 1.500 per maand. Als dit het geval is, is het mogelijk om met 450.000 euro al financieel onafhankelijk te zijn. Op die manier is dit sneller te bereiken. 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.