Grindplaten in de oprijlaan

Elk jaar kijk je uit naar de Open Tuinendag Utrecht, volgend jaar alweer de dertiende. Je bent een fervent bezoeker en de tuinen die je bezoekt inspireren je om je eigen tuin steeds interessanter en aantrekkelijker te maken. De grote landschapstuin die je bij het statige herenhuis in de provincie Drenthe hebt laten aanleggen, ligt er prachtig bij. Er is een doolhof, er staan een paar eeuwenoude eikenbomen. De Engelse tuin die je hebt aangelegd is een lust voor het oog. Binnenkort wil je zelf ook een Open Tuindag houden? Je ziet het eigenlijk al meteen een beetje voor je: een partytent op het grote gazon vlakbij die rode beuk en, ach, alleen die vervelende oprit!

Een nette oprijlaan met grindplaten
Je hebt eens ergens gehoord over grindplaten die je, voordat je het grind gooit, op de oprijlaan legt. Dat lijkt je wel wat, veel minder grind naast de oprit en langer een prachtig gelijkmatige oprijlaan waar je vrienden en straks de bezoekers van je Open Tuindag van zullen opkijken. Door kunststof grindplaten, ook wel grastegels of grasroosters genoemd, te gebruiken, verdeel je tegelijk ook de druk op de ondergrond. Hierdoor voorkom je dus spoorvorming en behoud je een nette oprijlaan.

Grasplaten voor grind
Kunststof grindplaten gebruik je om je oprit of je oprijlaan keurig aangeharkt te houden. Tenminste, zo ziet het er altijd uit. De kunststof grindroosters zijn vooral bekend onder de naam grasplaten. Deze naam hebben ze gekregen omdat ze gebruikt worden om parkeerplaatsen, bermen en rijpaden netjes te houden. Inmiddels worden grasplaten ook op andere plaatsen toegepast. Je ziet ze bijvoorbeeld ook in de manege, als bodem van de paddock en ze worden zelfs in de rijbak gebruikt. Maar je komt ze vooral tegen bij grote parkeerplaatsen en tegenwoordig dus ook veel in opritten, looppaden en oprijlanen van grind. 

Het klinkt een beetje vreemd, als u het grind van uw oprit netjes wilt houden, u kunststof grasplaten nodig heeft. Wat heeft gras te doen met grind? Welnu, een korte uitleg is hier wel op zijn plaats. De platen werden in eerste instantie gebruikt als kunststof verhardingsplaten met open vakjes waarin gras doorheen kon groeien. Door het gebruik van die stevige kunststof platen konden er in bermen groene rijbanen of oversteekplaatsen worden gemaakt voor de brandweer, ambulances en politie. Later werden de platen ontdekt door recreatie ondernemers die de platen gebruiken voor onder anderen camperplaatsen.  Met de grasplaten kan namelijk heel simpel spoorvorming door verkeersbelasting op een terrein of oprit worden voorkomen.

Voordelen grasplaten
De kunststof grasplaten zijn uitstekend te bewerken en zijn oersterk. De voordelen voor je op een rijtje:

  • Sterk kunststof materiaal
  • 100 % HDPE
  • UV- en shockbestendig
  • Splintert niet
  • Voorkomt spoorvorming
  • Geen grind meer naast de oprijlaan
  • strakke en nette parkeerplaatsen
  • keurige looppaden

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.