Hoe ben je verzekerd als je een auto huurt op vakantie?

Wanneer je op vakantie gaat en je wilt graag wat meer van de plek zien waar je je bevindt, dan is het logisch dat je hiervoor een auto huurt. Helemaal wanneer het buiten heerlijk weer is en je geen zin hebt om de taxi te moeten pakken. Een auto geeft je namelijk niet alleen alle vrijheid om zelf te kunnen bepalen waar je naartoe gaat, maar zorgt er ook voor dat je beschikt over een verkoelende airco. Kortom, zeker een goede keuze dus! Afhankelijk van de huurperiode, kun je ervoor kiezen om in Nederland als vast een auto te reserveren, maar kan het ook op het vliegveld. Een auto huren Bari Airport is bijvoorbeeld relatief snel geregeld. Het grote voordeel is dan dat je direct vanaf het vliegveld met je auto naar de plaats van bestemming kunt rijden. Maar hoe ben je eigenlijk verzekerd?

Wanneer mag je een auto huren?
Net als in Nederland, moet je ook in het buitenland in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Daarnaast moet je minimaal 21 jaar oud zijn en minimaal een jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Sommige autoverhuurbedrijven hebben echter strengere vereisten, dus zorg ervoor dat je de specifieke regels van het bedrijf dat je overweegt te kiezen controleert. Er zijn zelfs bedrijven die aparte tarieven hanteren, waardoor je als beginner een stuk duurder uit bent, dan wanneer je je rijbewijs al de nodige jaren in je bezit hebt. Check dit daarom dus ook van tevoren, zodat je niet voor een verrassing komt te staan en dat ze je misschien wel weigeren je een auto te verhuren.

Kosten van het huren van een auto op vakantie
De kosten voor het huren van een auto op vakantie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en het type auto, de duur van de huur, de afhaallocatie en de verzekeringsopties. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten van een huurauto variëren tussen de €20 tot €80 per dag. Stel dat je tijdens je 8-daagse vakantie naar Polignano a Mare besluit 3 dagen een auto te huren, dan zal dit in verhouding voordeliger zijn, dan wanneer je ervoor kiest de auto een dag te huren en later in de vakantie nog een dag of twee.

Verzekeringen en eigen risico
Wanneer je een auto huurt, dan moet je deze natuurlijk wel verzekeren. Daar waar je zelf natuurlijk in eigen land verzekerd bent, geldt deze verzekering niet voor je auto. Heb je een reisverzekering, dan kan het zijn dat dit wel inbegrepen is. Echter is het wel altijd raadzaam vooraf te kijken wat je verzekering daadwerkelijk dekt. Los daarvan dien je nog wel een aparte verzekering af te sluiten bij het verhuurbedrijf. Zo kun je kiezen voor WA, WA+ of allrisk. Afhankelijk van het type verzekering, is het eigen risico hoger of iets lager. Kies je voor een WA verzekering, dan kun je vaak tegen een bepaald bedrag het eigen risico ook op voorhand alvast afkopen.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.