Hoe kun je een regenjas wassen? 

Een goede regenjas doet grote dingen: hij is winddicht, waterdicht en toch ademend. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, moet je je regenjas regelmatig wassen en waterdicht maken. In dit artikel leer je hoe je je regenjas dames kunt wassen en ook hoe het waterdicht gemaakt kan worden! 

Kun je een regenjas wassen? 
Ja, dat kan – en moet ook! Het is belangrijk om je regenjas heren regelmatig te wassen, vooral als je hem vaak draagt. Alleen zo ben je zeker dat je vuil, vetresten en zweet verwijdert. Als je je regenjas niet wast, zullen uiteindelijk de poriën van het beschermende membraan verstopt raken, wat het ademend vermogen van je jas aantast. Als vuistregel geldt: als je je regenjas elke dag draagt, was hem dan één keer per maand.

Een regenjas wassen: met de hand of in de wasmachine?
Over het algemeen is er geen reden waarom je je regenjas niet in de wasmachine kunt doen. Kies echter een programma zonder centrifugeren of een programma met kort en langzaam centrifugeren. Raadpleeg bij twijfel de onderhoudsinstructies op het ingenaaide etiket. Behandel de gebieden die sneller vuil worden (bijv. kraag, manchetten, zakken) eerst met een zachte borstel en met galzeep en water voordat je het in de wasmachine stopt.

Wat is het beste wasmiddel om een ​​regenjas te wassen?
Bovenal: gebruik GEEN allesreiniger, wasverzachter of bleekmiddel op je regenjas. Verder zijn vloeibare wasmiddelen geschikter dan poeder, omdat deze de poriën kunnen verstoppen. Maar wees voorzichtig, ook met vloeibare wasmiddelen: sommige vloeibare wasmiddelen bevatten een wasverzachter. Milde wasmiddelen of wasmiddelen die speciaal gericht zijn op functionele outdoorkleding zijn het beste, omdat het wasmiddel gemakkelijk uitwasbaar is. Overdrijf niet met de hoeveelheid wasmiddel voor het wassen van je regenjas. Over het algemeen is het beter om vaak te wassen met een kleine hoeveelheid wasmiddel, dan zelden te wassen en veel wasmiddel te gebruiken.

Een regenjas wassen: stap-voor-stap handleiding
De meeste waterdichte jassen kunnen in de machine gewassen worden op 30 graden. Lees eerst de instructies op het wasetiket. Eenvoudige stappen om je regenjas te wassen:

  • Behandel de delen van de jas die snel vuil kunnen worden voor met een zachte borstel en galzeep.
  • Sluit alle ritsen en klittenbandsluitingen en stop de jas in de wasmachine.
  • Kies een wasprogramma voor fijne was.
  • Kies de temperatuur afhankelijk van het membraan – 30 tot 40 graden – zolang niets anders op het wasetiket staat vermeld.
  • Gebruik een vloeibaar wasmiddel voor functionele outdoorkleding en volg de instructies.
  • Spoel de jas meerdere keren uit met schoon water om eventueel nog in de stof achtergebleven wasmiddel te verwijderen.
  • Hang je jas dan uit om op natuurlijke wijze te drogen.

Een regenjas waterdicht maken
Was je regenjas niet alleen regelmatig, maar maak hem ook waterdicht als je permanent beschermd wilt zijn tegen wind en regen. Een simpele test is om hem na het wassen onder de kraan te leggen. Als het kraanwater gewoon wegloopt, hoef je verder niets te doen. Als dit echter niet het geval is, moet je proberen de jas opnieuw te impregneren met de betreffende spray of een waterdichtmakend reinigingsmiddel.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.