Hoe kun je je voorbereiden op de dood?

Ooit komt er een dag dat je overlijdt, zo simpel is het nou eenmaal op het moment. Mogelijk kunnen we in de toekomst een manier ontwikkelen waarmee we voor eeuwig zullen blijven leven, maar dit is anno 2021 nog niet mogelijk. We moeten ons daarom allemaal voorbereiden op de dood, al is dit natuurlijk niet het leukste klusje. Alsnog is het hartstikke belangrijk, ook voor je nabestaanden. In dit artikel lees je meer over hoe je je kunt voorbereiden op je dood. 

Uitvaartverzekering afsluiten 
Het is onder meer verstandig om de beste uitvaartverzekering af te sluiten. Dit moet je doen aangezien je hierdoor veel zorgen van je nabestaanden wegneemt. Met behulp van zo’n polis kun je namelijk al voor je dood betalen voor je uitvaart, je geliefden zullen na je overlijden dus niet met de kosten opgescheept zitten. Daarnaast zorgt een begrafenis- of crematieverzekering er ook voor dat je aan kunt geven hoe je uitvaart eruit moet komen te zien. Dit kun je namelijk aangeven bij begrafenisverzekering vergelijken, al is het ook mogelijk bij een crematieverzekering. Hierdoor hoeven je nabestaanden dus niet te bepalen hoe je uitvaart ingericht wordt. 

Wensen delen
Daarnaast is het ook slim om je wensen te delen met je dierbaren. In principe moet je dus al je plannen voor je uitvaart bespreken met je geliefden. Dit is vooral van belang als je ernstig ziek bent en dus mogelijk elk moment kunt komen te overlijden. In principe moet je dit alsnog altijd doen, wat je het beste elk jaar een kunt doen op een vast moment. Al je familieleden zijn dan weer up-to-date over je wensen, waarbij het niet alleen over je uitvaart hoeft te gaan. Mogelijk heb je nog wensen waar je dierbaren bij kunnen helpen.

Online gegevens
Het wordt steeds belangrijker om ook de sleutels van je digitale leven te overhandigen als je je voorbereidt op je overlijden. De reden dat dit een belangrijke stap is, is niet alleen om je erfgenamen toegang te geven tot je bankrekeningen, het is ook nodig zodat ze diensten kunnen afsluiten die je niet langer zult gebruiken. Daarbij kun je onder meer denken aan je sociale media accounts, maar de kans is groot dat je nabestaanden ook toegang tot je e-mail moeten krijgen. Maak daarom een document waarop je al je accounts plaatst, inclusief de inloggegevens natuurlijk. Ook een wachtwoordbeheerder kun je hiervoor gebruiken.

Hoofdbestand creëren
Daarnaast is het ook zeker van belang om al je papierwerk te sorteren. Stop dit vervolgens in een hoofdbestand wat je deelt met een naast familielid of vriend. Dit document moet echt alles over je leven omvatten, dus het zal in een veilige plaats bewaard moeten worden. In principe kun je dit in een kluis doen, maar zorg er dan wel voor dat je nabestaanden weten hoe ze dit moeten openen. Deel dit dus met je dierbaren. Het is ook verstandig om ze alvast te informeren over wat je in het hoofdbestand hebt gestopt. Mogelijk vinden je nabestaanden dat er nog meer bij moet, wat je dan dus nog kunt doen.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.