Hoe leg je gietvloeren?

Gietvloeren worden steeds populairder, en dat is niet voor niets. Ze zijn eenvoudig te installeren en te onderhouden. En dat is precies de reden dat ze een geweldige optie zijn geworden voor elke woning of commerciële ruimte.

Als eerst: wat is een gietvloer?
Een gietvloer is een verhoogde vloer van beton of ander materiaal. Het wordt vaak gebruikt in grote ruimtes zoals magazijnen, fabrieken, theaters, enz.

Het proces van het leggen van gietvloeren begint bij de voorbereiding van de ondergrond. Het oppervlak moet schoon en droog zijn voordat het proces wordt gestart. De vloer dient geëgaliseerd te worden zodat de gietvloer eenvoudig kan worden gelegd. Een goed idee is om een waterpas te gebruiken om het sneller en efficiënter te doen. Je kunt ook een waterpas gebruiken om het goed te krijgen, maar dit kan enige tijd en moeite vergen. Vervolgens moet je de hars mengen met verharder totdat beide ingrediënten goed met elkaar zijn gemengd; hierna moet je het in een lege badkuip of een soortgelijke container gieten en het laten staan. Een lastig proces, of toch niet?

In drie simpele stappen uitgelegd

  1. De eerste stap bij het leggen van gietvloeren is het reinigen van het oppervlak van de vloer. De reiniging kan worden gedaan met behulp van een hogedrukreiniger met water en zeep, of door te schrobben met wasmiddel.
  2. De tweede stap is het mengen van de epoxyhars. Dit kan door de instructies op de verpakking te volgen. Het mixen duurt ongeveer een uur. Het proces van het mengen van epoxyhars is een proces van twee stappen. De eerste stap is het afmeten en mengen van de verharder en de hars. De tweede stap is het mengen van het additief zoals vulstoffen of pigmenten.
  3. De derde stap is om een dunne laag hars gelijkmatig op de vloer aan te brengen en deze glad te strijken met een troffel. Hierop wordt nog een laag epoxy giethars aangebracht om een glad oppervlak te creëren dat na uitharding sterk en duurzaam is.

Hoe maak je de juiste keuze in gietvloeren?
Of je project (een nieuwe gietvloer) voor industriële redenen, kleinhandel, vrijetijdsbesteding of horeca bestemd is, het is belangrijk te onthouden dat het afgewerkte oppervlak moet voldoen aan de vereiste criteria voor uiterlijk en functionaliteit, en aan de budgettaire en constructieve beperkingen van het project. Besteed daarom vooral aandacht aan de voor- en nadelen van de verschillende materialen. Een goede keuze is gepolijst beton. Betonnen vloeren die chemisch behandeld zijn en geslepen tot een glad, gepolijst oppervlak.

Een gietvloer is een tijdelijk vloersysteem dat wordt toegepast bij de constructie van gebouwen. Een gietvloer kan gemaakt zijn van harde isolatieplaat, grote platen multiplex of andere materialen. Een gietvloer vermindert de behoefte aan betonplaten door het gewicht van het gebouw over meerdere lagen te verdelen.

Hulp nodig bij het installeren?
Je kunt altijd een professioneel bedrijf inhuren om gietvloeren te installeren. Online kun je meerdere bedrijven in de regio vinden die je met alle plezier willen adviseren en ondersteunen tijdens het proces.

 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.